Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Sekaná se slaninovou kůrkou a šťouchané brambory s pórkem
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem
Šťavnatá sekaná je velmi lahodné jídlo, kterým uspokojíte potřeby i velké rodiny. Zkuste tentokrát variaci podle Karolíny. Maso podlijte pivem a navrch masa připravte chuťově výraznou hořčičnou kůrku.
do 1,5 hodiny
4-6 porce
Suroviny (4-6 porce)
- velká cibule, nakrájená najemno 1 ks
- Olej 1 lžíce
- vepřový bůček, mletý 500 g
- hovězí krk, mletý 500 g
- Sůl 2 lžičky
- hladká mouka 2 lžíce
- Strouhanka 6 lžic
- Česnek 3 stroužky
- Vejce 2 ks
- sušená majoránka 3 lžíce
- čerstvý nebo sušený tymián 1 lžíce
- plnotučná hořčice 3 lžíce
- hrubozrnná horčice 1 lžíce
- Pivo 1,5 dl + cca 1 dl na podlití
- trochu sádla na vymazání pekáče
K podávání:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli nakrájejte na velmi jemno a osmažte na oleji jen do chvíle, kdy začnou okraje zlátnout. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Do mísy dejte oba druhy masa. Přidejte sůl, mouku, strouhanku, prolisovaný česnek, vajíčka, majoránku, tymián, 2 lžíce plnotučné hořčice, pivo, a osmaženou cibulku. Vypracujte důkladně masovou směs (klidně ho propracovávejte rukama 20 minut, nebo to svěřte stroji), a na závěr šiškou několikrát pořádně prašťte o pracovní desku. Tím pomůžete její soudržnosti. V sekané by neměl zůstat vzduch - ten totiž potom způsobuje trhliny.
- Smíchejte si směs z jedné lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce hrubozrnné hořcice, a 1 lžíce piva. Vytvarujte bochánek, vložte ho do pekáčku trošku vymazaného sádlem, svrchu důkladně potřete směsí hořčic a piva. Podlijte ještě troškou piva (aby bylo v pekáči tak 1 cm tekutiny) a dejte péct. Optimální je hodina pečení při 180 °C. Občas polévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou (už ne pivem, to už by bylo příliš hořkosti).
- Hotovou sekanou poznáte podle pěkné zlatavé barvy na povrchu. Když ji potíráte hořčicí, nebude mít pevnou kůru jako má při potírání bílkem, ale její kůrka bude o to chutnější. Krájejte na plátky a podávejte s kyselou okurkou a třeba šťouchanými bramborami.
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem, foto: Hermína / Prima