Suroviny
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
 - olej 1 lžíce
 - vepřový bůček (mletý) 500 g
 - hovězí krk (mletý) 500 g
 - sůl 2 lžičky
 - hladká mouka 2 lžíce
 - strouhanka 6 lžic
 - česnek 3 stroužky
 - vejce 2 ks
 - majoránka (sušená) 3 lžíce
 - tymián (čerstvý nebo sušený) 1 lžíce
 - plnotučná hořčice 3 lžíce
 - hrubozrnná hořčice 1 lžíce
 - pivo 1,5 dl + cca 1 dl na podlití
 - sádlo (na vymazání pekáče)
 
K podávání
    
    
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na velmi jemno a osmažte na oleji jen do chvíle, kdy začnou okraje zlátnout. Troubu si předehřejte na 180 °C.
 - Do mísy dejte oba druhy masa. Přidejte sůl, mouku, strouhanku, prolisovaný česnek, vajíčka, majoránku, tymián, 2 lžíce plnotučné hořčice, pivo, a osmaženou cibulku. Vypracujte důkladně masovou směs (klidně ho propracovávejte rukama 20 minut, nebo to svěřte stroji), a na závěr šiškou několikrát pořádně prašťte o pracovní desku. Tím pomůžete její soudržnosti. V sekané by neměl zůstat vzduch - ten totiž potom způsobuje trhliny.
 - Smíchejte si směs z jedné lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce hrubozrnné hořcice, a 1 lžíce piva. Vytvarujte bochánek, vložte ho do pekáčku trošku vymazaného sádlem, svrchu důkladně potřete směsí hořčic a piva. Podlijte ještě troškou piva (aby bylo v pekáči tak 1 cm tekutiny) a dejte péct. Optimální je hodina pečení při 180 °C. Občas polévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou (už ne pivem, to už by bylo příliš hořkosti).
 - Hotovou sekanou poznáte podle pěkné zlatavé barvy na povrchu. Když ji potíráte hořčicí, nebude mít pevnou kůru jako má při potírání bílkem, ale její kůrka bude o to chutnější. Krájejte na plátky a podávejte s kyselou okurkou a třeba šťouchanými bramborami.