Suroviny
- olivový olej 5 lžic
- cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- česnek (nasekaný) 2 stroužky
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté vepřové maso 500 g
- strouhanka (čerstvá ) 1/4 hrnku
- vejce (velké, mírně ušlehané) 1 ks
- kečup 1/2 hrnku
- mrkev (nakrájená na 1cm plátky) 4 ks
- pastiňák (nakrájený na 1cm plátky) 3 ks
- rozmarýn (čerstvý, najemno nasekaný) 2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
14 super receptů na tradiční i nevšední sekanou
Sekaná je vděčné jídlo, které v různých obměnách najdeme v mnoha světových kuchyních. Připravit ji můžete z různých druhů masa a přidat do ní můžete i spoustu dalších...
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C. Na pečicí plech dejte alobal.
- Na pánvi ohřejte na střední až vysokou teplotu 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji zhruba 4 minuty, dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a smažte ještě zhruba 1 minutu, dokud česnek nezměkne. Přidejte worcesterovou omáčku, vypněte plamen nebo pánev sundejte z horké ploténky a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte hovězí maso, vepřové maso, cibulovou směs, strouhanku, vejce, 1 lžičku soli a ½ lžičky pepře. Důkladně promíchejte rukama. Rozdělte maso na dvě poloviny a rukama vytvarujte 2 stejné bochánky – 25 cm dlouhé a 10 cm široké. Dejte bochánky na polovinu pečicího plechu a potřete je kečupem.
- Vedle masových bochánků (sekané) dejte na pečicí plech mrkev a pastinák. Pokapejte je zbylými 3 lžícemi olivového oleje, posypte je solí a pepřem a promíchejte. Rozprostřete mrkev a pastinák do jedné vrstvy. Pečte zhruba 45 minut a v polovině pečení zeleninu promíchejte. Pečte, dokud zelenina na povrchu nezkaramelizuje a nezměkne, ale stále si bude udržovat tvar a konzistenci, a dokud teploměr zasunutý doprostřed sekaných nenaměří 63 °C.
- Vyndejte pečicí plech z trouby a přendejte bochánky sekané na prkénko. Nakrájejte je na silné plátky a ihned podávejte se zeleninou.