Suroviny:
- šalotka 3–4 ks
- skořice 2 svitky
- olivový olej 50 ml
- rýže basmati 1 hrnek
- kuřecí vývar 2 hrnky
- sušené rozinky 1 hrst
- sušené meruňky 1 hrst
- piniové oříšky (např. Nutworld) 1 hrst
- sezamová semínka 1 lžíce
- kurkuma (mletá) 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- oregano (sušené) 1 lžička
- rozmarýn (sušený) 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (mletý černý) 1/4 lžičky
- petrželka (nasekaná plocholistá) 1 hrst
Postup přípravy:
Předehřejte troubu na 230 °C.
Šalotky oloupejte a nasekejte na měsíčky. Dejte je do zapékacího pekáče nebo litinového hrnce. Celé skořice přidejte k šalotkám a vše zalijte cca 50 ml olivového oleje. Pečte 10–15 minut. Kuřecí vývar přiveďte k varu.
Vyndejte zapékací mísu z trouby. Přidejte rýži basmati, horký vývar, rozinky, nasekané sušené meruňky, piniové oříšky, koření, sůl a pepř. Společně jemně míchejte a poté pevně přikryjte alobalem.
Vraťte zapékací mísu do trouby, snižte teplotu na 190 °C a pečte cca 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte přikryté 10 minut stát. Sejměte alobal a vmíchejte nasekanou petrželku, rýži načechrejte a ihned podávejte.

Voňavý kořeněný pilav z basmati rýže se sušeným ovocem a semínky podle Coolinářky Zdroj: Svatava Vašková / Coolinářka
Chcete ochutnat indickou specialitu s kuřecím masem? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Indické butter chicken