Svatava Vašková / Coolinářka

Voňavý kořeněný pilav z basmati rýže se sušeným ovocem a semínky podle Coolinářky

Moje hodnocení
0x

Voňavý pilav z basmati rýže vás přenese do orientálních koutů světa plných barev a chutí. Tento pokrm, známý jako pilav nebo pilaf, má své kořeny v perské kuchyni a dnes existuje v mnoha verzích, od Blízkého východu až po Indii. V troubě se rýže ovoní skořicí, sušeným ovocem, semínky a bylinkami a vznikne jemně kořeněné, syté, ale přitom stále lehké jídlo, které zvládnete připravit bez námahy i doma.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny:

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 230 °C.

  2. Šalotky oloupejte a nasekejte na měsíčky. Dejte je do zapékacího pekáče nebo litinového hrnce. Celé skořice přidejte k šalotkám a vše zalijte cca 50 ml olivového oleje. Pečte 10–15 minut. Kuřecí vývar přiveďte k varu.

  3. Vyndejte zapékací mísu z trouby. Přidejte rýži basmati, horký vývar, rozinky, nasekané sušené meruňky, piniové oříšky, koření, sůl a pepř. Společně jemně míchejte a poté pevně přikryjte alobalem.

  4. Vraťte zapékací mísu do trouby, snižte teplotu na 190 °C a pečte cca 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte přikryté 10 minut stát. Sejměte alobal a vmíchejte nasekanou petrželku, rýži načechrejte a ihned podávejte.

Chcete ochutnat indickou specialitu s kuřecím masem? Pusťte si náš videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Indické butter chicken

Nebo mrkněte na další pokrmy s rýží:

Zdroj receptu

Svatava Vašková / Coolinářka

Svatava Vašková / Coolinářka

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

​​​​​​​


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů