Suroviny
- filet z lososa (divoký losos Mylord ) 500 g
- jasmínová rýže 1 a 1/2 hrnku
- voda 1 a 1/2 hrnku
- kokosové mléko 1 a 1/4 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- limetková šťáva z 1/2 limety
- olivový olej
- česnek 1-2 stroužky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Salsa
- mango 1 ks
- avokádo 1 ks
- červená paprika 1/2 ks
- červená cibule (menší) 1 ks
- limetková šťáva 1 lžíce
- olivový olej 1-2 lžíce
- sůl
- koriandr (čerstvý)
Postup přípravy
- Nejprve připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, česnek, limetkovou šťávu a sůl. Filety z lososa naložte do marinády a půl hodiny marinujte. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Zatímco se marinuje losos, uvařte kokosovou rýži. Rýži pořádně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou a kokosovým mlékem. Následně rýži osolte, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou zhruba 15 minut. Po čtvrt hodině vypněte sporák a nechte rýži dalších 10 minut odstát.
- Marinovaného lososa vložte do zapékací mísy a do jeho nejsilnější části zapíchněte teplotní sondu. Pečte filety do té doby, dokud nebude sonda ukazovat 45 °C.
- Mezitím přichystejte salsu. Na drobné kostičky nakrájejte mango, avokádo a papriku a vše promíchejte. Suroviny dochuťte šťávou z limetky, solí a olivovým olejem. Nakonec přidejte nasekaný koriandr a máte hotovo.
Vyzkoušejte také lososa s marakujovou omáčkou v brazilském stylu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Losos s marakujovou omáčkou a sezónní zeleninou v brazilském stylu