Suroviny
- cibule 1 ks
- Kokosový olej 1 lžíce
- kurkuma (např. Sonnentor) 2 lžičky
- koriandr (např. Sonnentor) 1/2 lžičky
- římský kmín (např. Sonnentor) 1/4 lžičky
- mražený hrášek 100 g
- sůl (ajurvédská jemná přírodní kamenná; nebo mořská) 1 špetka
- sušené brusinky 25 g
- vlašské ořechy (najemno nasekané) 25 g
- citrony 1 ks
- rýže 200 g
Posypka:
- Kokosový olej 1 lžíce
- ras el hanout (kořenicí směs) 1 lžíce
- sůl (ajurvédská jemná přírodní kamenná; nebo mořská) 1 špetka
- sezamová semínka 50 g
Na dokončení:
- červená paprika (banánový typ) 1 ks
- bílý jogurt 250 g
- kurkuma (např. Sonnentor)
- řeřicha 1 hrst
Postup přípravy:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte koření a krátce osmahněte na mírném ohni. Vymačkejte šťávu z citronu a přilijte ji do hrnce. Přidejte cibuli, 50 ml vody a smažte 3–4 minuty.
- Rýži propláchněte vodou. Poté přidejte do hrnce spolu se 400 ml vody, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 20–25 minut. Občas promíchejte.
- Asi po 10 minutách přidejte hrášek. Těsně před koncem vaření přidejte brusinky a vlašské ořechy. Nakonec vše osolte a opepřete.
- Posypka: Rozehřejte na pánvi kokosový olej. Vmíchejte koření a krátce osmahněte. Poté přidejte sezamová semínka a důkladně promíchejte. Za občasného míchání restujte na mírném ohni asi 7 minut.
- Dokončení: Papriku omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Rýži rozdělte do dvou misek a ozdobte jogurtem, kolečky papriky, kořeněnými sezamovými semínky, řeřichou a kurkumou.
TIP REDAKCE:
Pokud si chcete na tento recept koupit zásoby koření, soli nebo pepře, podívejte se na nabídku značky Sonnentor. V sortimentu najdete nejen jednodruhové koření jako římský kmín, kurkumu nebo koriandr, ale také směsi jako Ras el hanout nebo speciální ajurvédskou sůl.
Chcete si připravit českou rýžovou klasiku? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kopečkové rizoto
Nebo otestujte další recepty s voňavou kurkumou: