Svatava Vašková

Indické butter chicken

Moje hodnocení
39x

Tradiční indické jídlo je oblíbené skoro na celém světě díky neuvěřitelně jemné omáčce z rajčat a spousty másla, které jí dodá krémovost a bohatou chuť. K přípravě můžete použít kaloricky méně náročná kuřecí prsa nebo šťavnatější kuřecí stehenní řízky.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • kuřecí maso 500 g
  • bílá cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • čerstvý zázvor, nastrouhaný 1 lžíce
  • jemně krájená rajčata Mutti POLPA 400 g (1 plechovka)
  • římský kmín 1 lžička
  • kurkuma 2 lžičky
  • koření garam masala 1 lžička
  • mletý karadamom 1 lžička
  • kajenský pepř 1 špetka
  • mletá skořice 1 špetka
  • máslo 5 lžic
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • čerstvý koriandr

Další recepty z konzervovaných rajčat najdete v tomto speciálu:

Postup přípravy

  1. Nejprve nakrájené kuřecí maso osolte, opepřete a okořeňte lžičkou kurkumy a kajenským pepřem (v množství, jak moc máte rádi pálivé). Maso nechte asi 15 minut odpočívat.
  2. Potom kousky masa na lžíci másla zprudka ze všech stran orestujte. Maso vyndejte z pánve a dejte stranou. Do stejné pánve nyní dejte 2 lžíce másla a na něm orestujte nasekaný česnek, cibuli a čerstvý zázvor. Po chvilce přidejte koření – římský kmín, garam masalu, kardamom, skořici, kajenský pepř a druhou lžičku kurkumy. Krátce zarestujte, aby se koření nezačalo připalovat. Do pánve následně vylijte jemně krájená rajčata Mutti POLPA a společně vše provařte. Nakonec přilijte asi 150 ml smetany ke šlehání a orestované maso a vše vařte dalších 15 minut.
  3. Po této době vypněte sporák a do horkého jídla zamíchejte další dvě lžíce másla. Jídlo se tím krásně zjemní a ještě trochu zahustí.
  4. Butter chicken podávejte s bílou rýží posypané čerstvým koriandrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková

Coolinářka Svatava Vašková

70 receptů na pohodové večeře

Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka píše svůj blog od roku 2015, za tu dobu na něm zveřejnila bezmála 250 receptů. Záhy získala řadu pravidelných čtenářů a zařadila se tak mezi nejúspěšnější české fooblogerky.

Ve své třetí kuchařce se Coolinářka zaměřila na rychlé a jednoduché večeře. Aby byl zážitek z jídla dokonalý, propojila své recepty s dánským konceptem HYGGE. Všechna jídla uvařila a nafotila tak, aby vás výsledek inspiroval k tomu, že si stejnou atmosféru pohody vykouzlíte i u vás doma. A v čem vlastně hygge spočívá? Je to pohoda, kterou cítíte, když se šálkem kávy pozorujete za oknem letní bouřku. Je to pocit teplého domova, bezpečí, sounáležitosti a štěstí. Jsou to chvíle, které trávíte s blízkými lidmi. Je to stůl osvětlený svíčkami a skvělé jídlo na něm.

V nové kuchařce najdete 70 receptů rozdělených do pěti oddílů - polévky, studené večeře, teplé večeře s masem, bezmasé večeře, a nakonec i chuťovky a snacky. Autorka se nevěnuje žádné dietě ani stravovacímu omezení, proto její knížky vždy zaujmou širokou škálu čtenářů.


Přečtěte si také

Recepty