Suroviny
- červená rajčata (velká) 3 ks
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 1 ks
- uzená šunka od kosti (vcelku) 300 g
- žlutá paprika 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- červená paprika 1 ks
- dlouhozrnná rýže 300 g
- zeleninový vývar 600 ml
- chilli omáčka (dle chuti)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- jarní cibulka 1 ks
- hladkolistá petržel 2 snítky

Postup přípravy
- Spařte rajčata, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Ve větším kastrolu rozehřejte 3 lžíce oleje a na něm zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte šunku nakrájenou na kostičky a krátce ji orestujte. Poté přisypte nadrobno pokrájené papriky a promíchejte.
- Přidejte propláchnutou rýži a za stálého míchání restujte přibližně 1 minutu. Vmíchejte nakrájená rajčata, přilijte vývar a dochuťte pikantní omáčkou, solí a pepřem podle chuti.
- Přiklopte hrnec poklicí a vložte ho do trouby předehřáté na 140 °C. Pečte asi 20 minut, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne.
- Před podáváním posypte pokrm nasekanou jarní cibulkou a čerstvou petrželkou.

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také oblíbené srbské rizoto s mletým masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Srbské rizoto s mletým masem a strouhaným sýrem