Těsto
- vařené brambory (ve slupce) 1 kg
- polohrubá mouka 200 g + na podsypání
- hrubá mouka 50 g
- vejce 2 ks
- sůl 1 špetka
Náplň
- uzená slanina 150 g
- cibule 1 ks
- bílé kysané zelí 300 g
- sádlo 50 g
- čerstvé oregano 1 snítka
- majoránka 1 snítka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- ocet (podle chuti)
- cukr (podle chuti)
Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zelí slijte a pokrájejte. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte slaninu a restujte ji na středním stupni, až se začne rozpouštět. Přidejte cibuli a opékejte ji dozlatova. Vsypte zelí, promíchejte, přiklopte a duste 5 minut. Dochuťte solí, octem a cukrem. Dobromysl a majoránku nasekejte najemno a vmíchejte do zelí. Odstavte.
- Uvařené zchladlé brambory oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte najemno. Přidejte obě mouky, 1 vejce a špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na plát silný 5 mm. Vyvalujte ho opatrně, aby se nepotrhal.
- Po celém plátu do 2 cm od okraje rozetřete ochucené zelí. Zbylé vejce rozšlehejte vidličkou dohladka a potřete jím volné okraje. Plát srolujte do tvaru závinu. Okraje pořádně zmáčkněte a opatrně závin přeneste na připravený plech. Potřete ho rozšlehaným vejcem a propíchněte ho na několika místech.
- Závin pečte 45 minut, pak zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova. Závin je výborný sám o sobě, ale hodí se i jako příloha k pečenému masu.
Šumavský bramborový závin plněný kysaným zelím a slaninou Zdroj: Šumavská kuchařka
Ze stejných surovin můžete připravit i bramborové halušky se zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se dalšími originálními recepty s kysaným zelím