Šumavský bramborový závin plněný kysaným zelím a slaninou

Moje hodnocení
3x

Bramborové těsto je nádhernou ukázkou důvtipu hospodyň, jak z mála vykouzlit chutné a pokaždé jiné jídlo. Naplnit jej lze totiž čímkoliv – zelím a uzeným, houbami, ovocem, tvarohem… A tak tento recept berte jako odrazový můstek k vlastním variacím.

4 porce
60 minut
česká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zelí slijte a pokrájejte. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte slaninu a restujte ji na středním stupni, až se začne rozpouštět. Přidejte cibuli a opékejte ji dozlatova. Vsypte zelí, promíchejte, přiklopte a duste 5 minut. Dochuťte solí, octem a cukrem. Dobromysl a majoránku nasekejte najemno a vmíchejte do zelí. Odstavte.
  2. Uvařené zchladlé brambory oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte najemno. Přidejte obě mouky, 1 vejce a špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na plát silný 5 mm. Vyvalujte ho opatrně, aby se nepotrhal.
  4. Po celém plátu do 2 cm od okraje rozetřete ochucené zelí. Zbylé vejce rozšlehejte vidličkou dohladka a potřete jím volné okraje. Plát srolujte do tvaru závinu. Okraje pořádně zmáčkněte a opatrně závin přeneste na připravený plech. Potřete ho rozšlehaným vejcem a propíchněte ho na několika místech.
  5. Závin pečte 45 minut, pak zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova. Závin je výborný sám o sobě, ale hodí se i jako příloha k pečenému masu.

Ze stejných surovin můžete připravit i bramborové halušky se zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Inspirujte se dalšími originálními recepty s kysaným zelím

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Šumavská kuchařka

Radek Pálka Šumavská kuchařka

Šéfkuchař s bohatými zkušenostmi z tuzemských i zahraničních hotelů je velkým milovníkem Šumavy a její krásy se rozhodl představit na talíři. Vezme vás na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny a ukáže vám rozmanitost Šumavy prostřednictvím místních tradičních i moderních pokrmů. Podle srozumitelně popsaných receptů si i doma snadno připravíte zvěřinu, maso, ryby i zeleninové pokrmy a ovocné lesní polévky a další dezerty. Dozvíte se i mnoho zajímavostí z historie místního jídelníčku.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty