Těsto
- máslo 125 g
- hladká mouka 250 g
- vejce 1 ks
- jablečný ocet 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Nápň a poleva
- bílé kysané zelí 350 g
- brambory 200 g
- cibule 1 ks
- máslo 1 lžíce
- salám (Kabanos) 100 g
- hruška (menší ) 1 ks
- majoránka 1/2 svazku
- sůl
- mletá sladká paprika
- kmín 1 lžička
- crème fraîche 200 g
- smetana 100 ml
- vejce 3 ks
- čerstvě namletý pepř
Další recepty na slané koláče najdete zde:
Článek
23 báječných receptů na quiche a slané koláče
Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Postup přípravy
- Nasekejte máslo, přidejte ostatní přísady a rychle uhněťte těsto. Vytvarujte ho do koule, zabalte do fólie a dejte na přibližně 1 hodinu do chladna.
- Kyselé zelí dejte do síta a nechte okapat. Omyjte brambory, oloupejte a nastrouhejte. Také oloupejte a nasekejte 2 cibule. V pánvi zahřejte máslo a 5 minut na něm restujte cibuli, až zesklovatí. Pak přidejte brambory a kyselé zelí a prohřívejte dalších 10 minut.
- Kabanos nakrájejte na kostičky. Oloupejte hrušku, rozkrojte na čtvrtky, odstraňte jádřinec a dužinu pokrájejte na kostičky. Majoránku opláchněte, osušte a otrhejte lístky. Spolu s kostičkami kabanosu a hrušky ji zamíchejte do zelí. Osolte, opepřete a přidejte také mletou papriku a nahrubo nasekaný kmín. Na polevu rozšlehejte vejce ve směsi crème fraîche a smetany, osolte a opepřete.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Formu vytřete máslem. Těsto rozválejte na pracovní ploše posypané moukou a přeneste do formy. Plát musí být tak velký, aby se vytvořily nižší okraje. Dno vícekrát propíchejte vidličkou a předpečte na druhém stupni odspodu asi 10 minut. Formu vyjměte a nechte vychladnout. Teplotu trouby snížte na 180 °C.
- Na korpus rozložte směs se zelím, přelijte polevou a pečte na prostředním stupni asi 35 minut.