Rakouský bramborový závin s tvarohem a špekem
Zdroj: iStock
Rakouský bramborový závin s tvarohem a špekem
Zdroj:
iStock
Slané záviny jsou perfektní chuťovkou, kterou můžete servírovat jako pohoštění pro návštěvu nebo ji naopak na večírek donést jako pozornost pro hostitele. Rakouská verze má netradiční náplň z vařených brambor, které doplňuje dokřupava opečený špek, slanina nebo škvarky.
4 porce
120 minut
rakouská
Postup přípravy
-
Smíchejte mouku, sůl, vejce, olej a vodu a vypracujte hladké těsto. Z těsta vytvarujte kouli, potřete ji olejem a položte na talíř. Těsto přikryjte nahřátou mísou a nechte asi 30 minut odpočívat.
-
Oloupejte brambory a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 25 minut. Brambory sceďte a nakrájejte je na 1cm kostičky.
-
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu nebo špek nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte slaninu, přidejte cibuli a smažte dosklovata. Do směsi se slaninou vmíchejte brambory, krátce osmahněte a dochuťte kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Pánev s náplní stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
-
Těsto rozválejte na pomoučené kuchyňské desce na obdélník. Vsuňte ruce pod těsto dlaněmi dolů a jemně těsto co nejtenčeji roztáhněte. Těsto rozprostřete na utěrku a silnější okraje odřízněte.
-
Smíchejte crème fraiche a tvaroh a vmíchejte je do náplně. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a pomocí utěrky srolujte z delší strany do závinu. Stiskněte boky závinu, aby se uzavřel, a přendejte závin na vymaštěný plech.
-
Rozpusťte máslo, ochuťte kmínem a štrúdl potřete.
-
Štrúdl pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 30 minut za občasného potírání rozpuštěným máslem. Závin nakrájejte na plátky a podávejte.
PRIMA TIP: Místo slaniny nebo špeku můžete do závinu použít i dokřupava vypečené vepřové škvarky.
Rakouský bramborový závin s tvarohem a špekem
Zdroj: iStock
Rakouský bramborový závin s tvarohem a špekem
Zdroj:
iStock