Rakouský bramborový závin s tvarohem a špekem

Moje hodnocení
3x

Slané záviny jsou perfektní chuťovkou, kterou můžete servírovat jako pohoštění pro návštěvu nebo ji naopak na večírek donést jako pozornost pro hostitele. Rakouská verze má netradiční náplň z vařených brambor, které doplňuje dokřupava opečený špek, slanina nebo škvarky.

4 porce
120 minut
rakouská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Smíchejte mouku, sůl, vejce, olej a vodu a vypracujte hladké těsto. Z těsta vytvarujte kouli, potřete ji olejem a položte na talíř. Těsto přikryjte nahřátou mísou a nechte asi 30 minut odpočívat.
  2. Oloupejte brambory a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 25 minut. Brambory sceďte a nakrájejte je na 1cm kostičky.
  3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu nebo špek nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte slaninu, přidejte cibuli a smažte dosklovata. Do směsi se slaninou vmíchejte brambory, krátce osmahněte a dochuťte kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Pánev s náplní stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Těsto rozválejte na pomoučené kuchyňské desce na obdélník. Vsuňte ruce pod těsto dlaněmi dolů a jemně těsto co nejtenčeji roztáhněte. Těsto rozprostřete na utěrku a silnější okraje odřízněte.
  5. Smíchejte crème fraiche a tvaroh a vmíchejte je do náplně. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a pomocí utěrky srolujte z delší strany do závinu. Stiskněte boky závinu, aby se uzavřel, a přendejte závin na vymaštěný plech.
  6. Rozpusťte máslo, ochuťte kmínem a štrúdl potřete.
  7. Štrúdl pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 30 minut za občasného potírání rozpuštěným máslem. Závin nakrájejte na plátky a podávejte.
PRIMA TIP: Místo slaniny nebo špeku můžete do závinu použít i dokřupava vypečené vepřové škvarky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty