Suroviny
- listové těsto (rozválené na tenký plát) 300 g
- bílé kysané zelí (scezené a překrájené) 250 g
- sušené švestky (namočené přes noc v bílém víně) 1 hrst
- vejce (rozšlehané s trochou vody) 1 ks
- sezamová semínka (bílý a černý sezam na posypání)
- švestková povidla
- řebříček (na ozdobu)
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Švestky sceďte, nakrájejte je a se zelím krátce opékejte na olivovém oleji. Ochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.
- Plát listového těsta rozkrojte na menší čtverce, navrstvěte švestkovo-zelnou směs, okraje potřete rozšlehaným vejcem a těsto přeložte do tvaru taštičky. Taštičky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypejte sezamem a pečte dozlatohněda v troubě předehřáté na 200 °C.
- Servírujte ještě teplé, pokapané olivovým olejem, se švestkovými povidly a ozdobené řebříčkem.
Taštičky plněné kysaným zelím a sušenými švestkami Zdroj: Hostina