Slané buchty k pivu plněné uzenou slaninou a kysaným zelím

Moje hodnocení
3x

Ano, přestože jde o dva národní poklady, klasické buchty si s pivem tak úplně nerozumí. Ovšem náprava je snadná – upečte si buchty slané. Místo tvarohu, máku či povidel mají bříška plná pikantní slaniny a zelí, a tak se stávají plnohodnotným obědem či večeří, které by se bez piva prostě neobešly.

16 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte polovinu vlažné tekutiny a cukr. Nechte vzejít kvásek, trvá to 10–15 minut.
  2. Obě mouky vsypte do mísy, promíchejte s kmínem, solí, vejcem, nastrouhanými bramborami, sádlem a zbylou tekutinou. Nakonec vmíchejte vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujte, poprašte ho moukou a přikryté nechte na teplém místě zdvojnásobit objem. Trvá to přibližně 1–1,5 hodiny.
  3. Mezitím připravte náplň. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte sádlo nebo olej, vsypte slaninu a při střední teplotě ji nechte vyškvařit.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, zelí pokrájejte nahrubo. Obojí přidejte ke slanině. Přiklopte a poduste 10 minut. Nakonec vmíchejte rozetřený česnek a odstavte.
  5. Pekáč vymažte sádlem. Vykynuté těsto znovu propracujte na moukou poprášené ploše. Pak ho rozdělte na 20 kousků, každý zploštěte, doprostřed dejte 1 lžíci náplně, dobře ji zabalte a těsto spojte k sobě.
  6. Buchty klaďte vedle sebe švem dolů do pekáče a potřete je sádlem ze všech stran. Nechte je ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut, až buchty zezlátnou. Jezte teplé.

Vyzkoušejte i další recepty na netradiční buchty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty