Těsto
- droždí 30 g
- mléko (lze i Lehké ráno bez laktózy, Mlékárna Kunín) 180 ml
- cukr krupice 1 špetka
- hladká mouka (bezlaktózy) 250 g + na poprášení
- polohrubá mouka (bezlaktózy) 250 g
- drcený kmín 1 lžička
- sůl 1 lžička
- vejce 1 ks
- brambory (uvařené a nastrouhané) 200 g
- sádlo (rozpuštěné) 100 g + na potření
Náplň
- anglická slanina (nebo uzený bůček) 200 g
- cibule 1 ks
- sádlo (nebo olej) 1 lžička
- bílé kysané zelí 300 g
- česnek 2 stroužky
Postup přípravy
- Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte polovinu vlažného bezlaktózového mléka a cukr. Nechte vzejít kvásek, trvá to 10–15 minut.
- Obě mouky vsypte do mísy, promíchejte s kmínem, solí, vejcem, nastrouhanými bramborami, sádlem a zbylé mléko. Nakonec vmíchejte vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujte, poprašte ho moukou a přikryté nechte na teplém místě zdvojnásobit objem. Trvá to přibližně 1–1,5 hodiny.
- Mezitím připravte náplň. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte sádlo nebo olej, vsypte slaninu a při střední teplotě ji nechte vyškvařit.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, zelí pokrájejte nahrubo. Obojí přidejte ke slanině. Přiklopte a poduste 10 minut. Nakonec vmíchejte rozetřený česnek a odstavte.
- Pekáč vymažte sádlem. Vykynuté těsto znovu propracujte na moukou poprášené ploše. Pak ho rozdělte na 20 kousků, každý zploštěte, doprostřed dejte 1 lžíci náplně, dobře ji zabalte a těsto spojte k sobě.
- Buchty klaďte vedle sebe švem dolů do pekáče a potřete je sádlem ze všech stran. Nechte je ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut, až buchty zezlátnou. Jezte teplé.
PRIMA TIP: Pokud hledáte lahodnou alternativu mléka bez laktózy, tak pro vás máme to pravé. Vyzkoušejte Lehké ráno – čerstvé mléko bez laktózy z Mlékárny Kunín. Rozhodně vám dostane jeho přirozená chuť a barva. Je lehce stravitelné, vhodné pro různé úrovně laktózové intolerance.
Vyzkoušejte i další recepty na netradiční buchty