Těsto
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 špetka
- žloutek 1 ks
- olej (kukuřičný nebo rostlinný) 1 lžíce
- voda (vlažná) 125 ml
- máslo (rozpuštěné, na potření) 30 g
- strouhanka 3 lžíce
Náplň
- uzená slanina 100 g
- červená paprika 1 ks
- cibule 1 ks
- bílé kysané zelí 800 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 4 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín
- cukr 1 lžička
- žloutek (na potření) 1 ks
- celý kmín (na posypání)
Postup přípravy
- Těsto: Smíchejte mouku, sůl, žloutky, olej a vodu. Poté rukama uhněťte hladké a mírně lesklé těsto. Vytvarujte z něj kouli a potřete ji olejem. Přeneste ho na talíř a přikryjte předehřátou mísou. Nechte asi 30 minut odpočívat.
- Náplň: Slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte na suché pánvi. Papriku očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli, papriku a kysané zelí přidejte ke slanině a ochuťte solí, pepřem, drceným kmínem a cukrem. Za stálého míchání restujte na mírném ohni 10-12 minut. Odstavte z ohně a přidejte nasekanou petrželku.
- Předehřejte troubu na přibližně 220 °C.
- Rozdělte těsto na dvě stejné části a na lehce pomoučené kuchyňské utěrce je tence rozválejte. Hřbetem ruky je roztáhněte, dokud nebudou tenké jako papír. Silnější okraje odřízněte. Obě těsta potřete polovinou rozpuštěného másla a posypte strouhankou.
- Náplň z kysaného zelí rozprostřete doprostřed na každý závin v dlouhém pruhu, který pokryje asi třetinu těsta. Volné okraje těsta nařízněte z obou stran asi ve 3cm rozestupech a poté je střídavě přehněte přes náplň.
- Pomocí utěrky přesuňte oba záviny na papírem vyložený plech, potřete je rozšlehaným žloutkem, posypte kmínem a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut dozlatova. Během pečení je čas od času potřete zbylým rozpuštěným máslem. Vyjměte z trouby, nakrájejte na plátky a podávejte.
PRIMA TIP: Pokud se vám nechce do domácího taženého těsta, můžete použít i kupované listové těsto.
Slaný tažený závin plněný kysaným zelím a slaninou Zdroj: iStock
Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE