Slaný tažený závin plněný kysaným zelím a slaninou

Moje hodnocení
2x

Jednoduché těsto a tisíckrát prověřená chuťová kombinace, která se postará o náplň. Kysané zelí a slanina k sobě zkrátka báječně pasují a budou slušet i tomuto nevšednímu slanému závinu. Ideální chuťovka k žejdlíku piva.

6 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Těsto: Smíchejte mouku, sůl, žloutky, olej a vodu. Poté rukama uhněťte hladké a mírně lesklé těsto. Vytvarujte z něj kouli a potřete ji olejem. Přeneste ho na talíř a přikryjte předehřátou mísou. Nechte asi 30 minut odpočívat.
  2. Náplň: Slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte na suché pánvi. Papriku očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli, papriku a kysané zelí přidejte ke slanině a ochuťte solí, pepřem, drceným kmínem a cukrem. Za stálého míchání restujte na mírném ohni 10-12 minut. Odstavte z ohně a přidejte nasekanou petrželku.
  3. Předehřejte troubu na přibližně 220 °C.
  4. Rozdělte těsto na dvě stejné části a na lehce pomoučené kuchyňské utěrce je tence rozválejte. Hřbetem ruky je roztáhněte, dokud nebudou tenké jako papír. Silnější okraje odřízněte. Obě těsta potřete polovinou rozpuštěného másla a posypte strouhankou.
  5. Náplň z kysaného zelí rozprostřete doprostřed na každý závin v dlouhém pruhu, který pokryje asi třetinu těsta. Volné okraje těsta nařízněte z obou stran asi ve 3cm rozestupech a poté je střídavě přehněte přes náplň.
  6. Pomocí utěrky přesuňte oba záviny na papírem vyložený plech, potřete je rozšlehaným žloutkem, posypte kmínem a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut dozlatova. Během pečení je čas od času potřete zbylým rozpuštěným máslem. Vyjměte z trouby, nakrájejte na plátky a podávejte.
PRIMA TIP: Pokud se vám nechce do domácího taženého těsta, můžete použít i kupované listové těsto.

Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty