Tyrolské taštičky plněné kysaným zelím

Moje hodnocení
3x

Mnohaleté těsné soužití rakouských Němců a jižanských Italů na svazích Alp se promítá do tyrolské kuchyně. Působí jednoduše, ale chutná rafinovaně a v každém soustu nabízí bohatství místních svahů a dary přírody. Taštičky z těsta podobného nudlovému trochu připomínají ravioly, ale také pirohy či pelmeně. Zpravidla se plní jihotyrolským špekem, tvarohem se špenátem, bramborami nebo mletým masem, ale vaší chuti se meze nekladou. Můžete je podávat samotné jako plnohodnotné jídlo nebo je zavařit do polévky.

4 porce
60 minut
rakouská

Těsto

Náplň

K podávání

Postup přípravy

  1. Obě mouky prosejte do mísy, osolte, promíchejte a přilijte vodu a olej. Promíchejte, zapracujte vejce a vypracujte hladké, pružné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladu.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky a společně opečte dozlatova na pánvi. Pokud špek nepustí dostatek tuku, přidejte 1 lžíci oleje nebo sádla.
  3. Zelí nechte okapat v cedníku a pokrájejte ho nahrubo. Vsypte do pánve, dochuťte kmínem a špetkou soli a 5 minut povařte. Nechte zchladnout a podle potřeby přislaďte.
  4. Do zelí vmíchejte sýr, osolte a opepřete. V hrnci uvařte alespoň 3 l osolené vody.
  5. Z odpočinutého těsta vyválejte na lehce pomoučené ploše plát silný 5 mm. Formičkou nebo větším hrnkem vykrajujte kolečka. Doprostřed dejte 1 lžičku zelné náplně, přeložte přes ní polovinu těsta, přimáčkněte k sobě okraje a spojte.
  6. Taštičky vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 8 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjměte je a podávejte se zakysanou smetanou a nadrobno nasekanou pažitkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty