Těsto
- pšeničná hladká mouka 130 g
- hladká žitná mouka 130 g
- voda (vlažná voda) 100 ml
- extra virgin olivový olej (olivový olej) 1 lžíce
- vejce 1 ks
- sůl
- hladká mouka na pomoučení
Náplň
- cibule 1 ks
- špek 100 g
- bílé kysané zelí (kysané zelí) 200 g
- mletý kmín 1 lžička
- žervé 100 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
K podávání
- zakysaná smetana
- pažitka
Postup přípravy
- Obě mouky prosejte do mísy, osolte, promíchejte a přilijte vodu a olej. Promíchejte, zapracujte vejce a vypracujte hladké, pružné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky a společně opečte dozlatova na pánvi. Pokud špek nepustí dostatek tuku, přidejte 1 lžíci oleje nebo sádla.
- Zelí nechte okapat v cedníku a pokrájejte ho nahrubo. Vsypte do pánve, dochuťte kmínem a špetkou soli a 5 minut povařte. Nechte zchladnout a podle potřeby přislaďte.
- Do zelí vmíchejte sýr, osolte a opepřete. V hrnci uvařte alespoň 3 l osolené vody.
- Z odpočinutého těsta vyválejte na lehce pomoučené ploše plát silný 5 mm. Formičkou nebo větším hrnkem vykrajujte kolečka. Doprostřed dejte 1 lžičku zelné náplně, přeložte přes ní polovinu těsta, přimáčkněte k sobě okraje a spojte.
- Taštičky vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 8 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjměte je a podávejte se zakysanou smetanou a nadrobno nasekanou pažitkou.
Tyrolské taštičky plněné kysaným zelím Zdroj: Velká knedlíková kuchařka