zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Tyrolské taštičky plněné kysaným zelím
Autor: Velká knedlíková kuchařka Tyrolské taštičky plněné kysaným zelím

Tyrolské taštičky plněné kysaným zelím

Hodnoceno: 3x
Mnohaleté těsné soužití rakouských Němců a jižanských Italů na svazích Alp se promítá do tyrolské kuchyně. Působí jednoduše, ale chutná rafinovaně a v každém soustu nabízí bohatství místních svahů a dary přírody. Taštičky z těsta podobného nudlovému trochu připomínají ravioly, ale také pirohy či pelmeně. Zpravidla se plní jihotyrolským špekem, tvarohem se špenátem, bramborami nebo mletým masem, ale vaší chuti se meze nekladou. Můžete je podávat samotné jako plnohodnotné jídlo nebo je zavařit do polévky.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Obě mouky prosejte do mísy, osolte, promíchejte a přilijte vodu a olej. Promíchejte, zapracujte vejce a vypracujte hladké, pružné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladu. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky a společně opečte dozlatova na pánvi. Pokud špek nepustí dostatek tuku, přidejte 1 lžíci oleje nebo sádla. 
  3. Zelí nechte okapat v cedníku a pokrájejte ho nahrubo. Vsypte do pánve, dochuťte kmínem a špetkou soli a 5 minut povařte. Nechte zchladnout a podle potřeby přislaďte. 
  4. Do zelí vmíchejte sýr, osolte a opepřete. V hrnci uvařte alespoň 3 l osolené vody. 
  5. Z odpočinutého těsta vyválejte na lehce pomoučené ploše plát silný 5 mm. Formičkou nebo větším hrnkem vykrajujte kolečka. Doprostřed dejte 1 lžičku zelné náplně, přeložte přes ní polovinu těsta, přimáčkněte k sobě okraje a spojte. 
  6. Taštičky vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 8 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjměte je a podávejte se zakysanou smetanou a nadrobno nasekanou pažitkou. 
Tyrolské taštičky plněné kysaným zelím
Autor: Velká knedlíková kuchařka Tyrolské taštičky plněné kysaným zelím

reklama

Velká knedlíková kuchařka
Veletucet knedlíků v české kuchyni

Tradiční a stále oblíbená příloha masa a omáček kraluje české kuchyni i v 21. století posedlém štíhlou linií. Knedlíky tvoří nedílnou součást naší historie, ale nejen naší, jak ukazuje tahle kuchařka. Přináší klasické recepty na knedlíky z celého světa, od Ameriky po Asii, na sladké i slané kousky, přílohové, v hlavní roli i do polévky. Ukazuje, že knedlíky si zaslouží zvláštní pozornost a nemusí být nutně jen nudné a těžké. 

Vydává nakladatelství Došel karamel.