Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- fenykl 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- mletá pálivá paprika 1 lžička
- bílé víno 200 ml
- rajčata z konzervy (sekaná) 400 g
- vývar (rybí a zeleninový) 500 ml
- rybí filet (např. treska nebo jiná bílá ryba) 400 g
- mořské plody (např. krevety, kalamáry, chobotničky) 300 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel
- pažitka
Postup přípravy:
- Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Fenykl nakrájejte po vláknech na plátky.
- V hrnci na rozehřátém oleji osmahněte cibuli. Po chvilce přidejte česnek, zarestujte a přidejte fenykl. Zaprašte paprikou, opět zarestujte a podlijte vínem.
- Vařte za stálého míchání, dokud se víno neodpaří. Poté přidejte mořské plody, rajčata z konzervy a vývar. Celý základ přiveďte k varu.
- Rybí filety očistěte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Polévku vařte cca 7–8 minut. Dochuťte solí, pepřem a vmíchejte nasekanou petrželku a pažitku. Kdo chce, může přidat i koriandr.
Další recepty na skvělé rybí polévky:
Nebo vyzkoušejte rybí polévku podle Zdeňka Pohlreicha:
Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty
Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry dělají z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie. Vyhlášená průhonická restaurace se navíc může pochlubit parádní středomořskou atmosférou, i když má svou prostornou terasu přilepenou pouze k malému rybníčku. Už jste zavítali?
Autor receptu: Hynek Vávra