Rybí polévka
- ryby a mořské plody (nejlepší je směs bílého rybího masa, krevet, slávek, srdcovek a kalamárů) 300 g
- vývar 1 litr
- rajčata 3 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- petržel 1 ks
- cibule (malá ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- petržel (pár snítek petržele, koriandru nebo i kerblíku)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíčky s candátem
- filet z candáta 200 g
- polenta (kukuřičná ) 125 g
- dětská krupička 100 g
- vejce 1 ks
- česnek 1 stroužek
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Staročeské mandlové knedlíčky
- krupky (malé ) 150 g
- mleté mandle 100 g
- mleté vlašské ořechy 50 g
- mléko 100 ml
- rohlík 4 ks
- vejce 1 ks
- máslo 1 lžíce
- muškátový oříšek (mletý ) 1 špetka
- badyán (mletý ) 1 špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Rybí polévka: Nakrájená rajčata orestujte v hrnci na olivovém oleji s cibulkou. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer, petržel a česnek. Vše zalijte vývarem a vařte 15 minut. Potom rozmixujte na hladký krém.
- Ryby nakrájejte na kousky, krevety můžete nechat i neloupané. Vložte spolu s nasekanými bylinkami do hrnce a na mírném plameni pozvolna vařte dalších cca 10 minut. Nakonec dotáhněte chuť solí a pepřem.
- Knedlíčky z candáta: Kukuřičnou polentu uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Filet z candáta nejprve opatrně vykostěte, pak nakrájejte na malé kousky.
- Připravenou polentu smíchejte s krupičkou. Zapracujte vejce, utřený česnek, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a nakonec přidejte také rybí maso.
- Z připravené směsi tvarujte malé knedlíčky nebo oválné nočky a zavařte do připravené rybí polévky. Při mírném varu potřebují povařit 6 až 8 minut.
- Staročeské mandlové knedlíčky: Krupky uvařte podle návodu. Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a zalijte mlékem. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy, vejce, petrželku, koření i sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte 15 minut odpočívat.
- Vytvořte z těsta kulaté knedlíčky. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Rybí polévku nalijte do hlubokého talíře a ke každé porci přidejte uvařené mandlové knedlíčky.
Rybí polévka s dvěma druhy knedlíčků Zdroj: Velká knedlíková kuchařka