S Klárou v kuchyni: Finská rybí polévka lohikeitto
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Finská rybí polévka lohikeitto
Zdroj:
Klára Michalová
Losos je v severských státech velmi oblíbená ryba, zpracovává se tam mnoha způsoby, často v kombinaci s aromatickým koprem. Ten je stálicí i v české kuchyni a losos už tady též zdomácněl a momentálně je zde nejvíce konzumovanou rybou vůbec. Zkuste tyto dvě ingredience spojit ve výborné polévce, oproti klasickému receptu najdete v této verzi navíc zelené fazolky, které dodají příjemnou křupavost, ale klidně je můžete vynechat a uvařit si klasiku.
Postup přípravy
-
Ve velkém hrnci na přepuštěném másle orestujte dosklovata cibuli na kostičky a pórek na větší kousky. Po asi 5 minutách přidejte oloupanou mrkev nakrájenou na půlkolečka a ještě asi 2 minuty restujte.
-
Zasypte hladkou moukou, krátce zarestujte a zalijte horkou vodou. Základ dobře rozšlehejte metličkou, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým květem a trochou cukru.
-
Přidejte brambory nakrájené na kostičky a očištěné fazolky nakrájené na kousky. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni 15 minut.
-
Poté přilijte šlehačku a vinný ocet. Po minutě vložte do polévky lososa nakrájeného na menší špalíčky. Nechte polévku už pouze přejít varem a ihned vypněte. Ryba v horké polévce ještě dojde. Nakonec přimíchejte nasekaný kopr a podávejte.
S Klárou v kuchyni: Finská rybí polévka lohikeitto 2
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Finská rybí polévka lohikeitto 2
Zdroj:
Klára Michalová