Suroviny
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- světlá část z 1 pórku
- mrkev 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- horká voda 1,5 litru
- sůl a čerstvě namletý pepř
- muškátový květ 1 větší špetka
- cukr krupice 1 lžíce
- brambory 5 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
- vinný ocet 1 lžíce
- čerstvý losos bez kůže 250 g
- čerstvý kopr 1 hrst
- zelené fazolky 1 velká hrst
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci na přepuštěném másle orestujte dosklovata cibuli na kostičky a pórek na větší kousky. Po asi 5 minutách přidejte oloupanou mrkev nakrájenou na půlkolečka a ještě asi 2 minuty restujte.
- Zasypte hladkou moukou, krátce zarestujte a zalijte horkou vodou. Základ dobře rozšlehejte metličkou, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým květem a trochou cukru.
- Přidejte brambory nakrájené na kostičky a očištěné fazolky nakrájené na kousky. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni 15 minut.
- Poté přilijte šlehačku a vinný ocet. Po minutě vložte do polévky lososa nakrájeného na menší špalíčky. Nechte polévku už pouze přejít varem a ihned vypněte. Ryba v horké polévce ještě dojde. Nakonec přimíchejte nasekaný kopr a podávejte.
S Klárou v kuchyni: Finská rybí polévka lohikeitto 2 Zdroj: Klára Michalová