Těsto:
- droždí (čerstvé) 30 g
- cukr krupice 1 lžička
- mléko (vlažné) asi 250 ml
- polohrubá mouka 250 g
- hladká mouka 250 g
- sůl 1/2 lžičky
- žloutek 2 ks
- škvarky (mleté) 50 g
- sádlo asi 2 lžíce
Náplň:
- sádlo (rozpuštěné) 100 g
- kmín (na posypání)
- bílé kysané zelí 400 g
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy:
Droždí promíchejte s cukrem, přidejte trochu vlažného mléka a rozmíchejte na kašičku. Nechte vzejít kvásek na teplém místě.
Obě mouky prosejte se solí do mísy, přidejte připravený kvásek, zbylé mléko, žloutky, promíchejte a zapracujte škvarky se sádlem. Vypracujte nelepivé těsto, zakryjte ho fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu, lehce prohněťte a rozválejte na obdélníkový plát silný asi 0,5 cm. Potřete ho sádlem, posypte kmínem a vymačkaným zelím. Po delší straně srolujte do rolády a nakrájejte na plátky široké 2–3 cm.
Plech vyložte pečicím papírem, potřete sádlem a rozložte na něj připravené šneky. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud nezezlátnou.
Pokud nechcete těsto domácí, můžete vsadit na listové z obchodu. My pro vás máme videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Pizza šneci z listového těsta