Suroviny
- brambory (syrové) 1 kg
- vařené brambory 1 kg
- česnek 3 stroužky
- majoránka 1 větší špetka
- mleté nové koření 1 větší špetka
- vejce 2 ks
- pšeničná krupice 50 g
- škvarky 150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo (na vymazání pekáče) 2 lžíce
- kyselé okurky (nebo salát z kysaného zelí s křenem k podávání)
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nastrouhejte – nahrubo je chuťově výraznější než najemno, záleží však na vašich preferencích. Vařené i syrové brambory promíchejte, případnou tekutinu slijte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vymažte sádlem.
- Česnek oloupejte a prolisujte k bramborám. Přidejte majoránku, sůl, pepř a nové koření a promíchejte. Přidejte vejce a krupici a vypracujte řidší těsto.
- Na dno pekáče rozložte polovinu těsta. Škvarky nasekejte na menší kousky nebo je rozemelte (pak ale nebudou tak křupavé a šťavnaté) a rovnoměrně jimi poklaďte těsto. Trochu škvarků si ponechte na ozdobu. Zakryjte je druhou polovinou těsta a posypte ho zbylými škvarky. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut.
- Upečenou drštičku vytáhněte a nechte ji alespoň 5 minut zchladnout, aby se při krájení nedrobila. Podávejte s kyselými okurkami nebo se salátem z kysaného zelí s křenem.
Vyzkoušejte také francouzské brambory s uzeným a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka