Jihomoravská kuchařka

Kulinární toulky jižní Moravou: Drštička – bramborový nákyp se škvarky

Moje hodnocení
1x

Nenechte se odradit názvem, tohle je přímo „nebe v hubě“. Skrývá se pod ním bramborový nákyp, ve kterém jsou mezi jednotlivými vrstvami brambor škvarky, uzené maso či jiné masové pochutiny. Z trouby vytáhnete voňavé a vláčné jídlo, jehož příprava je sympaticky nenáročná.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte – nahrubo je chuťově výraznější než najemno, záleží však na vašich preferencích. Vařené i syrové brambory promíchejte, případnou tekutinu slijte.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vymažte sádlem.
  3. Česnek oloupejte a prolisujte k bramborám. Přidejte majoránku, sůl, pepř a nové koření a promíchejte. Přidejte vejce a krupici a vypracujte řidší těsto.
  4. Na dno pekáče rozložte polovinu těsta. Škvarky nasekejte na menší kousky nebo je rozemelte (pak ale nebudou tak křupavé a šťavnaté) a rovnoměrně jimi poklaďte těsto. Trochu škvarků si ponechte na ozdobu. Zakryjte je druhou polovinou těsta a posypte ho zbylými škvarky. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut.
  5. Upečenou drštičku vytáhněte a nechte ji alespoň 5 minut zchladnout, aby se při krájení nedrobila. Podávejte s kyselými okurkami nebo se salátem z kysaného zelí s křenem.

Vyzkoušejte také francouzské brambory s uzeným a vejci podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka Jihomoravská kuchařka

Přírodní podmínky a ohraničenost oblasti odedávna určovaly pěstované plodiny a tím i jídelníček a lidové tradice. Zatímco ve městech je překryly vynálezy průmyslové revoluce, na venkově se stále v menší či větší míře drží. Jednou z oáz regionálních tradic je jižní Morava, která vyniká nejen krásnou krajinou, ale lahodnými specialitami s často vtipnými názvy. Šéfkuchař Radek Pálka ve svém putování po jihomoravském kraji ukazuje bohatost zdejší kuchyně i pestrost pokrmů z pár skromných surovin. Už samotné listování vzbuzuje chuť k jídlu. Naštěstí většinu ingrediencí najdete doma nebo koupíte v obchodě a můžete se hned pustit do vaření.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty