Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu

Moje hodnocení
0x

Slaná dobrota, která krásně spojuje křupavé škvarky, kysané zelí a koření. Tyto placičky můžete podávat jako samostatné pohoštění k pivu či vínu, nebo je využít jako originální přílohu k masu. Snadná příprava a výrazná chuť z nich dělají recept, který se u vás určitě zabydlí.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Slijte nálev z kysaného zelí, případně zelí propláchněte, vymačkejte a překrájejte na menší kousky.
  2. Nakrájejte škvarky nadrobno, sádlo rozehřejte a smíchejte s vejci, zelím, škvarky a moukou. Ochuťte solí, pepřem a kmínem, vypracujte nelepivé těsto.
  3. Na pomoučené ploše vyválejte těsto na plát silný asi 5 mm a vykrajujte placičky.
  4. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
  5. Nechte krátce vychladnout a podávejte samostatně, nebo jako přílohu k masu.

PRIMA TIPY

  • Pro výraznější chuť přidejte do těsta trochu drceného česneku nebo špetku pálivé papriky.
  • Pokud máte rádi křupavější placičky, rozválejte těsto na tenčí plát (cca 3 mm).
  • Skvěle chutnají i studené – třeba jako součást obloženého prkénka s uzeninami a sýry.

Připravte také výbornou škvarkovou pomazánku s vejci podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů