Suroviny
- bílé kysané zelí 250 g
- škvarky 100 g
- sádlo 2 lžíce
- vejce 1 ks
- hladká mouka 300 g + na podsypání
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín
Postup přípravy
- Slijte nálev z kysaného zelí, případně zelí propláchněte, vymačkejte a překrájejte na menší kousky.
- Nakrájejte škvarky nadrobno, sádlo rozehřejte a smíchejte s vejci, zelím, škvarky a moukou. Ochuťte solí, pepřem a kmínem, vypracujte nelepivé těsto.
- Na pomoučené ploše vyválejte těsto na plát silný asi 5 mm a vykrajujte placičky.
- Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
- Nechte krátce vychladnout a podávejte samostatně, nebo jako přílohu k masu.
PRIMA TIPY
- Pro výraznější chuť přidejte do těsta trochu drceného česneku nebo špetku pálivé papriky.
- Pokud máte rádi křupavější placičky, rozválejte těsto na tenčí plát (cca 3 mm).
- Skvěle chutnají i studené – třeba jako součást obloženého prkénka s uzeninami a sýry.

Škvarkové placičky s kysaným zelím Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Připravte také výbornou škvarkovou pomazánku s vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou