Suroviny
- brokolice 500 g
- baby špenát 100 g
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- česnek (nakrájený na plátky) 2 stroužky
- brambory (větší kus typu C, oloupaný a nakrájený na kostičky) 1 ks
- olivový olej 2 + 2 lžíce
- kuřecí vývar (nebo zeleninový) 500 ml
- bílý chléb (den starý) 4 plátky
- pažitka (najemno nasekaná) 1 lžíce
- citron 1/2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Většina rodičů jistě chápe, proč je to pro nás tak zásadní informace, a pro ty ostatní máme takový malý pokus, či trénink. Postavte kámen uprostřed neuklizené místnosti a zkuste ho donutit slovem, ať si uklidí svůj pokoj. Myslím, že brzo budete fanoušci brokolice jako my.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve středně velkém hrnci rozpalte na mírném ohni 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, plátky česneku, jemně osolte a nechte za stálého míchání zesklovatět.
- Podlijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájenou bramboru, košťál a 2/3 růžiček brokolice. Za občasného míchání nechte vařit na mírném ohni do změknutí. Na závěr přidejte čerstvý špenát, který nechte pouze zavadnout.
- Mezitím zbylé růžičky brokolice promíchejte s 1 lžíci olivového oleje, osolte, opepřete, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby. Chléb zbavte kůrky, natrhejte ho na menší kousky, promíchejte s 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a po 10 minutách ho přidejte k brokolici. Pečte dokřupava a dozlatova (5–10 minut).
- Hotovou polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem, několika kapkami citronové šťávy a ihned podávejte s růžičkami pečené brokolice, křupavými krutony a najemno nasekanou pažitkou.