Suroviny
- kešu 50 g
 - cibule (střední ) 1 ks
 - batáty (střední ) 2 ks
 - uzená paprika 1/2 lžičky
 - vývar 1 l
 - šalvěj hrst
 - máslo 70 g + na pomašlování
 - olivový olej
 - sůl
 - pepř
 
Článek
20 receptů pro milovníky krémových polévek
Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Postup přípravy
- Den předem namočte kešu a uložte do ledničky.
 - Na lžíci olivového oleje opečte na kostičky nakrájenou cibuli.
 - Do hrnce přihoďte na kostičky nakrájené batáty, zasypte uzenou paprikou a ještě chvíli opékejte.
 - Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte doměkka, cca 15 minut.
 - Poté vsypte slité kešu ořechy a polévku rozmixujte do hladka.
 - Dotáhněte solí a pepřem.
 - V rendlíku rozehřejte máslo a ve chvíli, kdy začne bublat, vsypte lístky šalvěje. Smažte zhruba 5 minut nebo dokud není šalvěj krásně křupavá.
 - Polévku servírujte se šalvějovými chipsy a pár kapkami šalvějového másla. Když se budete chtít extra rozmazlit, přidejte lžíci créme fraiche.