zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Řecká citronová polévka Avgolemono
Autor: kuchařka Vejce de luxe Řecká citronová polévka Avgolemono

Řecká citronová polévka Avgolemono

Hodnoceno: 0x
V této tradiční řecké polévce zahušťuje vejce kuřecí vývar a dodává mu hedvábnou hladkost kontrastující s kyselostí citronu. Tento osvěžující pokrm najdete pod různými názvy i v kuchyních Itálie, Turecka, Balkánu i v arabských zemích.
do 1 hodiny
4 porce

Článek

Propadněte kouzlu řecké kuchyně! Foto:

18 receptů ve stylu báječné řecké kuchyně

Do Řecka jezdíme na dovolenou moc rádi. A není to jen kvůli krásnému moři a písečným plážím. Velkým lákadlem je také fantastická řecká kuchyně!

reklama

Postup

  1. Kuře dejte do hrnce, přelijte studenou vodou, přidejte bobkové listy, pepř a cibuli. Přiveďte k varu a vařte 45 minut, dokud není kuře zcela uvařené.
  2. Vyjměte je z vývaru, nechte mírně vychladnout a pak je rozeberte na kousky. Kůži a kosti odstraňte. Vývar přeceďte do hrnce, přiveďte na středně silném ohni k varu a vařte, dokud se jeho objem nezmenší na polovinu. Podle chuti vývar osolte a opepřete.
  3. V jiném hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu, vložte do ní těstovinovou rýži a vařte ji 8 minut. Potom vodu slijte a těstoviny odložte.
  4. Do horkého vývaru přidejte kousky kuřecího masa a vařte je 2 minuty.
  5. V misce šlehejte vejce s citronovou šťávou, dokud nezačnou blednout a houstnout. Za stálého šlehání pomalu přidejte 2 naběračky horkého vývaru a potom postupně vešlehejte zředěná vejce do vývaru. Za stálého míchání polévku ohřívejte na mírném ohni asi 2 minuty do zhoustnutí, nesmí však vřít.
  6. Podle chuti osolte a opepřete. Těstoviny rozdělte do mělkých misek, přelijte polévkou a ozdobte pažitkou a černým pepřem.

Řecká citronová polévka Avgolemono  Foto: Řecká citronová polévka Avgolemono , Foto: kuchařka Vejce de luxe

Vejce de luxe Foto: Vejce de luxe

Více než 70 receptů na vynikající pokrmy s vejci

Lucy O'Reillyová

Vejce se dnes považuje za superpotravinu – chutnou, výživnou, dostupnou a s bonusem balení v přírodním obalu. Jeho neutrální chuť poslouží jako ideální pozadí pro celou paletu přísad, jak slaných, tak i sladkých.

Kuchařka Vejce de luxe přiznává této vynikající surovině postavení, jaké si zaslouží. Nabízí vám více než 70 receptů na celý den a z celého světa, u kterých je podstatnou surovinou právě vejce. Připravte si třeba čínská čajová vejce, mexickou quesadillu, francouzský lyonský salát, řeckou polévku avgolemono, skotská smažená vejce, známé kedgeree i méně známou šukšaku nebo slavný dezert Eton mess a citronový lemon curd… A když si osvojíte potřebné zásady přípravy, můžete s vejci navíc experimentovat.

Vydalo nakladatelství Slovart.

reklama