Suroviny
- celé kuře (malé kuře z volného chovu) 1 ks (asi 1 kg)
- bobkový list 2 ks
- červená cibule (nakrájená na čtvrtky) 1 ks
- rýže (těstovinová rýže orzo) 250 g
- vejce 3 ks
- citronová šťáva (čerstvá ) 5 lžic
- pažitka (nakrájená,na posypání) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
- pepř celý 5 kuliček
Článek
18 receptů ve stylu báječné řecké kuchyně
Do Řecka jezdíme na dovolenou moc rádi. A není to jen kvůli krásnému moři a písečným plážím. Velkým lákadlem je také fantastická řecká kuchyně!
Postup přípravy
- Kuře dejte do hrnce, přelijte studenou vodou, přidejte bobkové listy, pepř a cibuli. Přiveďte k varu a vařte 45 minut, dokud není kuře zcela uvařené.
- Vyjměte je z vývaru, nechte mírně vychladnout a pak je rozeberte na kousky. Kůži a kosti odstraňte. Vývar přeceďte do hrnce, přiveďte na středně silném ohni k varu a vařte, dokud se jeho objem nezmenší na polovinu. Podle chuti vývar osolte a opepřete.
- V jiném hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu, vložte do ní těstovinovou rýži a vařte ji 8 minut. Potom vodu slijte a těstoviny odložte.
- Do horkého vývaru přidejte kousky kuřecího masa a vařte je 2 minuty.
- V misce šlehejte vejce s citronovou šťávou, dokud nezačnou blednout a houstnout. Za stálého šlehání pomalu přidejte 2 naběračky horkého vývaru a potom postupně vešlehejte zředěná vejce do vývaru. Za stálého míchání polévku ohřívejte na mírném ohni asi 2 minuty do zhoustnutí, nesmí však vřít.
- Podle chuti osolte a opepřete. Těstoviny rozdělte do mělkých misek, přelijte polévkou a ozdobte pažitkou a černým pepřem.