Suroviny
- salátová okurka (menší) 1 ks
- bílý jogurt (Bílý jogurt řeckého typu Bohemilk Opočno) 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- česnek 1-2 stroužky
- pažitka 1 menší svazek
- bageta
Postup přípravy
- Okurku nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy. Lehce ji osolte a nechte chvíli odstát, aby pustila vodu.
- V jiné míse smíchejte bílý jogurt řeckého typu Bohemilk Opočno, nadrobno nakrájenou pažitku, olivový olej a prolisovaný česnek.
- Nastrouhanou okurku co nejvíce vysušte (přendejte ji do cedníku a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny, nebo ji přesuňte do látkové utěrky a okurku vyždímejte). Poté okurku přidejte do jogurtové směsi a promíchejte.
- Osolte a opepřete, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy.
- Podávejte s čerstvým pečivem.
PRIMA TIP: Místo pažitky můžete použít tradiční kopr nebo bylinky zkombinovat.