Ryba pečená na bramborách po řecku se španělskou rajčatovo-ořechovou omáčkou romesco

Moje hodnocení
6x

Dlouhý název a řada ingrediencí by mohly naznačovat i dlouhou a složitou přípravu, ale není tomu tak, zvlášť, když si omáčku romesco, která jediná vyžaduje trochu času, připravíte předem.

4 porce
90 minut

Brambory

Ryba

Omáčka romesco

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plátky brambor rozložte do zapékací formy nebo pekáče, aby byly co nejtěsněji vedle sebe a v jedné vrstvě. Posypte cibulí a česnekem, lístky bylinek, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Přidejte tolik vody, aby byly brambory sotva pokryté.
  2. Brambory pečte 45 minut, pak je otočte a pečte ještě jednou 45 minut. Během posledních 15 minut pečení brambor připravte rybu.
  3. Do zapékací misky položte rybu kůží dolů. Zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut. Špičkou nože vyzkoušejte, je-li ryba propečená, pokud bez odporu zajede do masa, je upečeno.
  4. Na omáčku romesco rozehřejte v pánvi 4 lžíce olivového oleje krátce osmažte česnek a vyndejte ho děrovanou naběračkou. V oleji teď osmažte z obou stran chleba, až bude zlatý a křupavý. Vyndejte ho z pánve, přidejte do ní zbylé 2 lžíce oleje, přidejte rajčata a chilli papričku a za promíchávání vařte 10 až 15 minut až bude omáčka hustá skoro jako zavařenina.
  5. Mandle a ořechy rozmixujte nebo lépe roztlučte v hmoždíři, pak přidejte chleba, česnek, ocet a sherry a mixujte nebo tlučte dál, až vznikne homogenní směs. Spojte ji rajčatovou omáčkou.
PRIMA TIP: Omáčka romesco je španělská klasika, dokonalá k bělomasým rybám, ale i ke grilovaným masům a minutkám z pánve. V ledničce vydrží asi týden. Říká se, že ideální konzistence dosáhne nikoliv mixováním, ale tradičním třením v hmoždíři, v němž se také často podává.

Další slavnostní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty