Brambory
- brambory (rozkrojené po délce na asi 4 tenké plátky) 1 kg
- cibule (nakrájená nadrobno) 225 g
- česnek 6 stroužků
- čerstvé oregano (nebo tymián) 1 hrst
- olivový olej 290 ml
- citronová šťáva ze 2 citronů
- sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
Ryba
- rybí filet (s kůží, z čerstvé bělmasé ryby, např. mořského vlka) 1 kg
- olivový olej
Omáčka romesco
- rajčata (čerstvá spařená bez slupek nebo konzervovaná loupaná) 225 g
- olivový olej 6 lžic
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- chléb (den starý) 1 krajíc
- červený vinný ocet 2 lžíce
- sherry (jemné) 4 lžíce
- červené chilli papričky 1 ks
- loupané mandle (opražené) 30 g
- lískové ořechy (opražené a oloupané) 30 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plátky brambor rozložte do zapékací formy nebo pekáče, aby byly co nejtěsněji vedle sebe a v jedné vrstvě. Posypte cibulí a česnekem, lístky bylinek, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Přidejte tolik vody, aby byly brambory sotva pokryté.
- Brambory pečte 45 minut, pak je otočte a pečte ještě jednou 45 minut. Během posledních 15 minut pečení brambor připravte rybu.
- Do zapékací misky položte rybu kůží dolů. Zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut. Špičkou nože vyzkoušejte, je-li ryba propečená, pokud bez odporu zajede do masa, je upečeno.
- Na omáčku romesco rozehřejte v pánvi 4 lžíce olivového oleje krátce osmažte česnek a vyndejte ho děrovanou naběračkou. V oleji teď osmažte z obou stran chleba, až bude zlatý a křupavý. Vyndejte ho z pánve, přidejte do ní zbylé 2 lžíce oleje, přidejte rajčata a chilli papričku a za promíchávání vařte 10 až 15 minut až bude omáčka hustá skoro jako zavařenina.
- Mandle a ořechy rozmixujte nebo lépe roztlučte v hmoždíři, pak přidejte chleba, česnek, ocet a sherry a mixujte nebo tlučte dál, až vznikne homogenní směs. Spojte ji rajčatovou omáčkou.
PRIMA TIP: Omáčka romesco je španělská klasika, dokonalá k bělomasým rybám, ale i ke grilovaným masům a minutkám z pánve. V ledničce vydrží asi týden. Říká se, že ideální konzistence dosáhne nikoliv mixováním, ale tradičním třením v hmoždíři, v němž se také často podává.
Ryba pečená na bramborách po řecku se španělskou rajčatovo-ořechovou omáčkou romesco Zdroj: Marek Kučera
Další slavnostní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH