Špízy
- kuřecí prsa 600 g
- česnek 2 stroužky
- mletý koriandr 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- oregano 1 lžíce
- citrony (chemicky neošetřený) 1 ks
- řepkový olej (nebo slunečnicový) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- špejle 4 ks
Tzatziki
- máta (čerstvé lístky) 2 hrsti + k podávání
- kopr (čerstvý) 2 hrsti + k podávání
- salátová okurka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- řecký jogurt 150 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- extra virgin olivový olej pár kapek k podávání
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 2cm kousky. Česnek oloupejte a prolisujte do mísy k masu. Přidejte koriandr, papriku, oregano, najemno nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronu, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte, aby se maso dobře obalilo kořením a bylinkami.
- Na špejle rovnoměrně napíchejte kousky masa a uložte je alespoň na 30 minut do lednice.
- Mezitím připravte tzatziki. Mátu a kopr, nebo jen kopr, nasekejte najemno a dejte do středně velké mísy. Okurku omyjte a nastrouhejte i se slupkou na jemném struhadle do nové mísy. Osolte ji, promíchejte a nechte 5 až 8 minut stát, tzv. vypotit.
- Česnek oloupejte a prolisujte k bylinkám. Přidejte jogurt. Okurku zlehka vymačkejte, abyste ji zbavili přebytečné tekutiny, a přidejte ji do mísy s jogurtem, spolu s citronovou šťávou a solí. Promíchejte a uložte do lednice.
- Rozehřejte střední pánev s olejem a opékejte špízy 5 až 6 minut z každé strany na střední teplotu. Pak špízy rozdělte na talíře a podávejte s tzatziki. Můžete je ozdobit čerstvým koprem či mátou a zakápnout olivovým olejem.
PRIMA TIP: Špízy s tzatziki výtečně doprovodí domácí pita chléb. Ve větší míse smíchejte 420 g celozrnné špaldové mouky s 2 lžičkami sušeného droždí, 2 lžičkami třtinového cukru, 250 ml vody, 1 lžičkou soli a 1 lžící rostlinného oleje. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut kynout. Troubu rozehřejte na 230 °C a těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého vytvarujte kouli a vyválejte placku. Skládejte je po dvou nebo po třech na plech s pečicím papírem a pečte v troubě 4 až 5 minut. Ihned po upečení placky zabalte do utěrky a nechte 15 minut odležet.
Vyzkoušejte také kuřecí ražniči pečené v troubě podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ražniči z kuřecího masa připravené v troubě