Jíme zdravě kolem světa

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi

Moje hodnocení
4x

Opečené kousky masa v koření chutnají na špízu úplně jinak než jen orestované v pánvi. Připomínají nám volno, grilování, prázdniny, dovolenou… Prostě pohodu. Kuřecími souvlaki si přivoláte léto v Řecku, i když je třeba aprílové počasí. Jogurtové tzatziki pečené maso příjemně zchladí a odpíchne.

4 porce
90 minut
řecká

Špízy

Tzatziki

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na 2cm kousky. Česnek oloupejte a prolisujte do mísy k masu. Přidejte koriandr, papriku, oregano, najemno nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronu, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte, aby se maso dobře obalilo kořením a bylinkami.
  2. Na špejle rovnoměrně napíchejte kousky masa a uložte je alespoň na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím připravte tzatziki. Mátu a kopr, nebo jen kopr, nasekejte najemno a dejte do středně velké mísy. Okurku omyjte a nastrouhejte i se slupkou na jemném struhadle do nové mísy. Osolte ji, promíchejte a nechte 5 až 8 minut stát, tzv. vypotit.
  4. Česnek oloupejte a prolisujte k bylinkám. Přidejte jogurt. Okurku zlehka vymačkejte, abyste ji zbavili přebytečné tekutiny, a přidejte ji do mísy s jogurtem, spolu s citronovou šťávou a solí. Promíchejte a uložte do lednice.
  5. Rozehřejte střední pánev s olejem a opékejte špízy 5 až 6 minut z každé strany na střední teplotu. Pak špízy rozdělte na talíře a podávejte s tzatziki. Můžete je ozdobit čerstvým koprem či mátou a zakápnout olivovým olejem.

PRIMA TIP: Špízy s tzatziki výtečně doprovodí domácí pita chléb. Ve větší míse smíchejte 420 g celozrnné špaldové mouky s 2 lžičkami sušeného droždí, 2 lžičkami třtinového cukru, 250 ml vody, 1 lžičkou soli a 1 lžící rostlinného oleje. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut kynout. Troubu rozehřejte na 230 °C a těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého vytvarujte kouli a vyválejte placku. Skládejte je po dvou nebo po třech na plech s pečicím papírem a pečte v troubě 4 až 5 minut. Ihned po upečení placky zabalte do utěrky a nechte 15 minut odležet.

Vyzkoušejte také kuřecí ražniči pečené v troubě podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Ražniči z kuřecího masa připravené v troubě

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě kolem světa

Jíme zdravě Jíme zdravě kolem světa

Trojici milovníků zdravého jídla, které chutná skvěle a jehož příprava se vyznačují snadností a rychlostí, se tentokrát inspirovala ve světě. Ze světových kuchyní vybrala 90 receptů, které přizpůsobila českým chutím i surovinám, a tak je výsledek praktický a lahodící všem smyslům tak, jak jsme u trojky Jíme zdravě zvyklí. V knize najdete snídaně, hlavní jídla, zajímavé předkrmy, poctivé polévky a výborné dezerty se spoustou tipů, jak je variovat. Zkrátka nepřijdou vegani, vegetariáni ani milovníci masa.

Více na www.jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty