Suroviny
- brambory (velké) 4 ks
- olivový olej 3 lžíce
- sůl 1 lžička
- oregano (sušené) 1/2 lžičky
- kopr (sušený) 1/2 lžičky
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- sušený česnek 1/2 lžičky
K podávání
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 1/2 šálku
- červená cibule (nadrobno nakrájená) 1 ks
- feta (rozdrobená) 1/4 šálku
- citron (klínky)
- tzatziki
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C. Brambory omyjte, nechte na nich slupku a nakrájejte je na 1 cm široké hranolky.
- Hranolky vložte do velké mísy naplněné studenou vodou a nechte je máčet 10 až 15 minut, aby se zbavily přebytečného škrobu. Poté je slijte a důkladně osušte mezi dvěma utěrkami.
- Hranolky vložte do velké mísy a promíchejte je s olivovým olejem, solí, sušeným oreganem, sušeným koprem, černým pepřem a sušeným česnekem.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Rozložte na něj brambory do rovnoměrné vrstvy, aby se nepřekrývaly.
- Hranolky pečte 15 minut, poté je vyndejte z trouby a opatrně je obraťte. Plech vraťte do trouby a pečte dalších 6 až 8 minut, nebo dokud nebudou hranolky křupavé a dozlatova opečené.
- Upečené hranolky přendejte na talíř, posypte je nadrobno nasekanou petrželkou, červenou cibulí a rozdrobeným sýrem feta.
- Podávejte s tzatziki nebo s citronovými klínky. Řecké hranolky se podávají nejlépe teplé.
PRIMA TIP: Hranolky můžete podávat samostatně jako chuťovku nebo přidejte grilovanou rybu a listový salát a vykouzlíte parádní řeckou hostinu.
Vyzkoušejte také recept na výborné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE