Patates Tiganites: Řecké hranolky pečené v troubě s fetou a oreganem

Moje hodnocení
3x

Pokud jste si na dovolené v Řecku někdy v taverně objednali hranolky, možná vás překvapily. Voní po olivovém oleji a divokém oreganu, nechybí na nich nadrobená ovčí feta a často se podávají ještě s červenou cibulí, rajčaty nebo petrželí. Přivolejte si trochu léta a připravte si tuhle dobrotu doma.

3 porce
45 minut
řecká

Suroviny

K podávání

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Brambory omyjte, nechte na nich slupku a nakrájejte je na 1 cm široké hranolky.
  2. Hranolky vložte do velké mísy naplněné studenou vodou a nechte je máčet 10 až 15 minut, aby se zbavily přebytečného škrobu. Poté je slijte a důkladně osušte mezi dvěma utěrkami.
  3. Hranolky vložte do velké mísy a promíchejte je s olivovým olejem, solí, sušeným oreganem, sušeným koprem, černým pepřem a sušeným česnekem.
  4. Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Rozložte na něj brambory do rovnoměrné vrstvy, aby se nepřekrývaly.
  5. Hranolky pečte 15 minut, poté je vyndejte z trouby a opatrně je obraťte. Plech vraťte do trouby a pečte dalších 6 až 8 minut, nebo dokud nebudou hranolky křupavé a dozlatova opečené.
  6. Upečené hranolky přendejte na talíř, posypte je nadrobno nasekanou petrželkou, červenou cibulí a rozdrobeným sýrem feta.
  7. Podávejte s tzatziki nebo s citronovými klínky. Řecké hranolky se podávají nejlépe teplé.
PRIMA TIP: Hranolky můžete podávat samostatně jako chuťovku nebo přidejte grilovanou rybu a listový salát a vykouzlíte parádní řeckou hostinu.

Vyzkoušejte také recept na výborné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty