Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine

4–6 porce
do 1 hodiny
Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine
Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine Autor: Vejce na 100 způsobů
Gurmánskou klasikou severovýchodní Francie je populární quiche Lorraine. Tento klasický koláč se už dočkal nespočtu variací, ten základní a jednoduchý quiche Lorraine je však bez nadsázky jídlem pro bohy. Chutě celého pokrmu prohloubí přidání strouhaného sýru Gruyère do náplně.
Reklama

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...
Reklama

Postup

  1. Prosátou mouku smíchejte se solí, sádlem a máslem a dlaněmi propracujte, až se budou tvořit hrudky. Přilijte vodu a lehce propracujte. Poté hněťte 2–3 minuty, dokud se vám z těsta nepodaří vytvořit hladkou kompaktní kouli. Tu zabalte do potravinářské fólie a dejte ji na 30 minut do lednice.
  2. Poté těsto vyndejte, nechte ohřát při pokojové teplotě a předehřejte troubu na 200 °C.
  3. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tenkou placku, kterou vyložíte koláčovou formu. Základnu koláče propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do lednice nebo mrazáku. Poté koláč vyložte papírem na pečení a nasypte na něj keramické fazole. Pečte 10–12 minut. Poté odstraňte fazole i papír a pečte dalších 5–7 minut. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte dále 8–10 minut.
  4. Na pánvi mezitím usmažte slaninu nebo pancettu, až lehce zhnědne. Papírovou utěrkou z ní vysajte přebytečný tuk. Nakrájenou slaninou poté posypte dno koláče.
  5. V míse smíchejte vejce se smetanou, vyšlehejte, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Touto směsí přelijte slaninu a vše posypte nastrouhaným sýrem Gruyère. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až i náplň quiche zezlátne. Servírujte koláč ještě teplý nebo v pokojové teplotě.
Reklama

Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine  Foto: Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama