Těsto
- hladká mouka 250 g
- sádlo (vychlazené a nakrájené) 50 g
- máslo (vychlazené a nakrájené) 75 g
- voda (studená) 2–3 lžíce
- forma (koláčová o průměru 23 cm)
- fazole (keramické na pečení)
- mořská sůl
Náplň
- anglická slanina (nebo pancetta nakrájená na kostičky) 200 g
- vejce 5 ks
- smetana ke šlehání (nebo crème fraîche) 200 ml
- Gruyère (nastrouhaný) 50 g
- muškátový oříšek (nastrouhaný)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Prosátou mouku smíchejte se solí, sádlem a máslem a dlaněmi propracujte, až se budou tvořit hrudky. Přilijte vodu a lehce propracujte. Poté hněťte 2–3 minuty, dokud se vám z těsta nepodaří vytvořit hladkou kompaktní kouli. Tu zabalte do potravinářské fólie a dejte ji na 30 minut do lednice.
- Poté těsto vyndejte, nechte ohřát při pokojové teplotě a předehřejte troubu na 200 °C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tenkou placku, kterou vyložíte koláčovou formu. Základnu koláče propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do lednice nebo mrazáku. Poté koláč vyložte papírem na pečení a nasypte na něj keramické fazole. Pečte 10–12 minut. Poté odstraňte fazole i papír a pečte dalších 5–7 minut. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte dále 8–10 minut.
- Na pánvi mezitím usmažte slaninu nebo pancettu, až lehce zhnědne. Papírovou utěrkou z ní vysajte přebytečný tuk. Nakrájenou slaninou poté posypte dno koláče.
- V míse smíchejte vejce se smetanou, vyšlehejte, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Touto směsí přelijte slaninu a vše posypte nastrouhaným sýrem Gruyère. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až i náplň quiche zezlátne. Servírujte koláč ještě teplý nebo v pokojové teplotě.
Vyzkoušejte i další recepty na slané koláče