zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine
Autor: Vejce na 100 způsobů Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine

Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine

Hodnoceno: 15x
Gurmánskou klasikou severovýchodní Francie je populární quiche Lorraine. Tento klasický koláč se už dočkal nespočtu variací, ten základní a jednoduchý quiche Lorraine je však bez nadsázky jídlem pro bohy. Chutě celého pokrmu prohloubí přidání strouhaného sýru Gruyère do náplně.
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

Postup

  1. Prosátou mouku smíchejte se solí, sádlem a máslem a dlaněmi propracujte, až se budou tvořit hrudky. Přilijte vodu a lehce propracujte. Poté hněťte 2–3 minuty, dokud se vám z těsta nepodaří vytvořit hladkou kompaktní kouli. Tu zabalte do potravinářské fólie a dejte ji na 30 minut do lednice.
  2. Poté těsto vyndejte, nechte ohřát při pokojové teplotě a předehřejte troubu na 200 °C.
  3. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tenkou placku, kterou vyložíte koláčovou formu. Základnu koláče propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do lednice nebo mrazáku. Poté koláč vyložte papírem na pečení a nasypte na něj keramické fazole. Pečte 10–12 minut. Poté odstraňte fazole i papír a pečte dalších 5–7 minut. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte dále 8–10 minut.
  4. Na pánvi mezitím usmažte slaninu nebo pancettu, až lehce zhnědne. Papírovou utěrkou z ní vysajte přebytečný tuk. Nakrájenou slaninou poté posypte dno koláče.
  5. V míse smíchejte vejce se smetanou, vyšlehejte, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Touto směsí přelijte slaninu a vše posypte nastrouhaným sýrem Gruyère. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až i náplň quiche zezlátne. Servírujte koláč ještě teplý nebo v pokojové teplotě.

Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine  Foto: Poklady světové kuchyně: Quiche Lorraine; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

reklama

Související témata: Francouzské kuchyně