Těsto
- máslo 100 g + lžíce na vymazání formy
- hladká mouka 200 g
- voda 75 g
Náplň
- mleté hovězí maso 350 g
- cibule 1 ks
- sádlo 10 g
- sladká paprika 1/2 lžičky
- oregano 1/2 lžičky
- bazalka 1/2 lžičky
- česnek 2 stroužky
- smetana ke šlehání 200 ml
- vejce 3 ks
- gouda 130 g
- parmazán (nebo pecorina) hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Těsto: Povolené máslo a mouku zpracujte v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijte vodu a vypracujte pružné, kompaktní těsto.
- Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odpočívat.
- Mezitím si připravte náplň. Cibuli nakrájejte najemno. Rozpalte pánev, vložte do ní sádlo, stáhněte trochu výkon sporáku a vsypte cibulku.
- Tu restujte asi 5–7 minut dozlatova. Pak přidejte maso, osolte, opepřete a zvyšte opět plamen a orestujte maso tak, aby bylo hotové. Pokud pustí šťávu, nechte ji všechnu vyvařit.
- Na závěr přidejte papriku, oregano a bazalku a česnek nasekaný najemno. Dvě minuty míchejte s masem a pak odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzduch na 180 °C ).
- Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem (já mám formu skleněnou a tu není potřeba ani vymazávat).
- Těsto vyválejte a přeneste do formy na dno a vytvořte asi 2cm vysoký okraj (anebo ho prsty vymačkejte do formy, podle toho, co je pro vás jednodušší).
- Z pečicího papíru vystřihněte kolo o průměru dna formy, položte na těsto a zasypte fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení.
- Formu s těstem vložte do rozpálené trouby a zapékejte 12 minut.
- Když se předpéká těsto, dodělejte náplň. Do mísy nalijte smetanu, přidejte celá vejce a prošlehejte.
- Pak přidejte oba sýry (goudu nahrubo nastrouhanou, parmazán najemno) a promíchejte. Nakonec přidejte maso a opět zamíchejte.
- Po 12 minutách předpékání vyndejte formu z trouby a sesypte fazole a odstraňte pečicí papír na těstě.
- Fazole po vychladnutí uskladněte na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchněte ho vidličkou.
- Na předpečené těsto dejte náplň, uhlaďte ji stěrkou a vložte do trouby, kterou stáhněte na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Pečte 25–30 minut do zlatohnědé barvy. Podávejte teplé anebo i studené.