Korpus
- batáty (nastrouhané sladké brambory ) 400 g
- bílek 1 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Náplň
- anglická slanina 4 plátky
- baby špenát 2 hrsti
- vejce 4 ks
- bílek 3 ks
- mléko 200 ml
- sýr na strouhání (nastrouhaný tvrdý sýr typu ementál) 1 hrst
- čedar (nastrouhaný ) 1 hrst
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 210 °C a litinovou pánev nebo formu vymažte olejem. Nastrouhané sladké brambory dejte do mísy s vodou a promíchejte, aby se vyplavil škrob. Pak je sceďte a vymačkejte v utěrce. Vraťte je do mísy a promíchejte s bílkem, moukou, solí a pepřem.
- Směs vsypte do pánve a vymačkejte do stejnoměrné vrstvy po dně stěnách. Pečte 20 až 25 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a naplňte.
- Teplotu trouby snižte na 160 °C. Slaninu nakrájejte na kousky a vsypte je do rozehřáté pánve. Vyškvařte ji a nechte na papírových ubrouscích odsát tuk. Pánev vytřete, ale trochu tuku v ní ponechte. Osmažte na něm cibulky a špenát, až zavadne. Přesuňte ke slanině.
- Ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu. Ve velké míse promíchejte všechny přísady na náplň, trochu nastrouhaných sýrů nechte stranou. Náplň vlijte do předpečeného korpusu a posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut, až quiche zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte před podáváním 5 až 10 minut stát.
PRIMA TIP: Náplň do quiche si můžete připravit den předem a uchovat v ledničce, před použitím ji promíchejte.
Quiche ze sladkých brambor se špenátem a slaninou Zdroj: Marek Kučera