Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem
Zdroj: Rok s Garden & Kitchen
Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem
Zdroj:
Rok s Garden & Kitchen
Slaný koláč je vítaným hostem na večírcích i u rodinného stolu. V této verzi šťavnatý špenát doplňují brambory, které se postarají o to, že těsto příliš nezvlhne a zdravě zasytí. Spojení špenátu a kozího sýra je stabilním partnerstvím, které nezklame ani tentokrát.
Postup přípravy
-
Mouku prosejte do mísy, zlehka osolte, rozkrájejte do ní studené máslo, nožem ho zapracujte do mouky do konzistence drobenky a přidejte 1 vejce. Rychle vypracujte hladké kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte zhruba na 30 minut do lednice.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou či dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o trochu větší, než je forma. Pomocí válečku ho do ní přeneste, uhlaďte, zlehka vymačkejte vyšší okraje a zakryjte pečicím papírem. Zatižte ho fazolemi, aby se pod ním těsto nevzdouvalo, a pečte korpus 10 minut v předehřáté troubě.
-
Předpečený korpus vytáhněte, odstraňte papír s fazolemi, těsto potřete zbylým prošlehaným vejcem a nechte trochu zchladnout.
-
Mezitím pečlivě operte špenát a spařte ho vroucí vodou. Vsypte ho do cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Vejce prošlehejte se smetanou, osolte, opepřete a vmíchejte muškátový oříšek.
-
Brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte je na předpečený korpus. Na ně rozložte špenát a rozdrobený kozí sýr a zalijte vaječnou směsí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut, až koláč zezlátne a zpevní.
-
Upečený koláč nechte nejprve mírně zchladnout a pak ho rozkrájejte a podávejte.
Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem 2
Zdroj: Rok s Garden & Kitchen
Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem 2
Zdroj:
Rok s Garden & Kitchen
Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem 3
Zdroj: Rok s Garden & Kitchen
Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem 3
Zdroj:
Rok s Garden & Kitchen