Těsto
- hladká mouka 200 g
- máslo (studené ) 100 g
- vejce 2 ks
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy a podsypání)
- sůl 1 špetka
Náplň
- špenát (čerstvý ) 250 g
- vejce 4 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- vařené brambory 3–4 ks
- kozí sýr 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, zlehka osolte, rozkrájejte do ní studené máslo, nožem ho zapracujte do mouky do konzistence drobenky a přidejte 1 vejce. Rychle vypracujte hladké kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte zhruba na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou či dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o trochu větší, než je forma. Pomocí válečku ho do ní přeneste, uhlaďte, zlehka vymačkejte vyšší okraje a zakryjte pečicím papírem. Zatižte ho fazolemi, aby se pod ním těsto nevzdouvalo, a pečte korpus 10 minut v předehřáté troubě.
- Předpečený korpus vytáhněte, odstraňte papír s fazolemi, těsto potřete zbylým prošlehaným vejcem a nechte trochu zchladnout.
- Mezitím pečlivě operte špenát a spařte ho vroucí vodou. Vsypte ho do cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Vejce prošlehejte se smetanou, osolte, opepřete a vmíchejte muškátový oříšek.
- Brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte je na předpečený korpus. Na ně rozložte špenát a rozdrobený kozí sýr a zalijte vaječnou směsí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut, až koláč zezlátne a zpevní.
- Upečený koláč nechte nejprve mírně zchladnout a pak ho rozkrájejte a podávejte.
Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem 2 Zdroj: Rok s Garden & Kitchen
Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem 3 Zdroj: Rok s Garden & Kitchen