Suroviny
- hladká mouka (celozrnná pšeničná ) 170 g
- máslo 135 g
- voda (ledová ) 4 lžíce
- žloutek 1 ks
- sůl špetka
- červená cibule 3 ks
- hruška (zralé ) 3 ks
- přepuštěné máslo (nebo olivový olej) 1 lžička
- feta 150 g
- smetana ke šlehání 160 g
- ricotta 120 g
- vejce 4 ks
Postup přípravy
- Mouku prosejte přes síto do mísy od robotu.
- K mouce přidejte nakrájené máslo, vodu, žloutky, sůl, zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto.
- Těsto nyní zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu odpočinout do lednice.
- Mezitím můžete nachystat náplň – hrušky oloupejte a nakrájejte na větší kostičky.
- Cibuli zbavte slupky, rozkrojte napůl a nakrájejte ji na plátky.
- V pánvi rozehřejte máslo či olej a na něm orestujte cibuli s hruškami, aby oboje zkaramelizovalo.
- Směs nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Těsto z lednice na pomoučené pracovní ploše vyválejte do kruhu, položte jej na koláčovou formu a vtlačte jej na dno i do stran formy. Přebytek těsta odřízněte.
- Pokud vám zbyde těsta více a máte doma formy na tartaletky, můžete udělat ještě mini quiche.
- Těsto propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír, na který dejte suchý hrách či fazole, aby těsto bylo zatíženo a v troubě nevyskočilo.
- Formu dejte nyní do trouby a těsto předpékejte po dobu 10 minut.
- Mezitím připravte smetanovovaječnou směs – smetanu nalijte do misky, přidejte nejprve ricottu a důkladně promíchejte a poté přidejte i vejce. Vše znovu promíchejte, aby vznikla celistvá hladká směs.
- Když je korpus na koláč předpečený, položte na něj zkaramelizovanou cibuli a hrušky, rozdrobte fetu a nakonec zalijte smetanovou směsí.
- Troubu ztlumte na 170 °C a dejte koláč na 30–40 minut péct.
- Po upečení nechte vychladnout, poté koláč můžete rozkrájet a servírovat.