Najděte si recept
Na co máte chuť?

Celozrnný quiche s hruškami a fetou
Slané koláče jsou jistotou, která nikdy neurazí, právě naopak! Mnohdy jsou daleko lepší než sladké koláče ke kávě. Po Vánocích obzvlášť máme sladkého většinou až nad hlavu. Zkuste tento quiche s hruškami a fetou, který je neskutečně vláčný!
do 2 hodin
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- hladká celozrnná pšeničná mouka 170 g
- máslo 135 g
- ledová voda 4 lžíce
- žloutek 1 ks
- špetka soli
- červená cibule 3 ks
- zralé hrušky 3 ks
- přepuštěné máslo nebo olivový olej 1 lžička
- feta 150 g
- smetana ke šlehání 160 g
- ricotta 120 g
- vejce 4 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Mouku prosejte přes síto do mísy od robotu.
- K mouce přidejte nakrájené máslo, vodu, žloutky, sůl, zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto.
- Těsto nyní zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu odpočinout do lednice.
- Mezitím můžete nachystat náplň – hrušky oloupejte a nakrájejte na větší kostičky.
- Cibuli zbavte slupky, rozkrojte napůl a nakrájejte ji na plátky.
- V pánvi rozehřejte máslo či olej a na něm orestujte cibuli s hruškami, aby oboje zkaramelizovalo.
- Směs nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Těsto z lednice na pomoučené pracovní ploše vyválejte do kruhu, položte jej na koláčovou formu a vtlačte jej na dno i do stran formy. Přebytek těsta odřízněte.
- Pokud vám zbyde těsta více a máte doma formy na tartaletky, můžete udělat ještě mini quiche.
- Těsto propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír, na který dejte suchý hrách či fazole, aby těsto bylo zatíženo a v troubě nevyskočilo.
- Formu dejte nyní do trouby a těsto předpékejte po dobu 10 minut.
- Mezitím připravte smetanovovaječnou směs – smetanu nalijte do misky, přidejte nejprve ricottu a důkladně promíchejte a poté přidejte i vejce. Vše znovu promíchejte, aby vznikla celistvá hladká směs.
- Když je korpus na koláč předpečený, položte na něj zkaramelizovanou cibuli a hrušky, rozdrobte fetu a nakonec zalijte smetanovou směsí.
- Troubu ztlumte na 170 °C a dejte koláč na 30–40 minut péct.
- Po upečení nechte vychladnout, poté koláč můžete rozkrájet a servírovat.
Milluji
Blog Milluji je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.
Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)