Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí
Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno
Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí
Zdroj:
V kuchyni vždy otevřeno
Slané koláče neboli quiche se těší velké oblibě – dá se do nich zužitkovat zelenina, sýry, uzeniny a třeba i přebytky z lednice. Tento koláč je opravdu výborný a lehce navoněný kvítky levandule.
1 porce
60 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Nejprve připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte až do konzistence drobenky.
-
Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190 °C.
-
Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně okrajů, dno quiche propíchejte vidličkou. Položte na něj pečicí papír a vysypte na korpus 1cm vrstvu fazolí, hrachu nebo třeba rýže. Pěkně tím zatížíte korpus, který zůstane rovný.
-
Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte, vysypte obsah.
-
Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na kolečka a restujte na nižší teplotě dozlatova.
-
Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu, část slaniny (zbytek nechte na ozdobení povrchu), levanduli a orestovanou cibuli. Osolte, promíchejte a vlijte na korpus. Na povrch rozdělte kousky gorgonzoly, zbytek slaniny a levandulových kvítků.
-
Vložte do trouby, snižte teplotu na 175 °C, pečte 20–30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.
Náš tip: Báječné recepty na quiche a slané koláče