Forma o průměru 24 cm
- hladká mouka 200 g
- máslo (studené ) 100 g
- vejce 1 ks
- voda (studená ) 2 lžíce
- máslo (na vymazání )
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- sůl špetka
Náplň
- cibule (malá ) 2 ks
- pancetta 100 g
- olivový olej (na pánev)
- sýr pecorino 50 g
- gorgonzola 50 g
- vejce 2 ks
- smetana ke šlehání 200 ml
- cherry rajčata
- bylinky (oregano, šalvěj, tymián)
- bylinková sůl
- růžový pepř
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Prosejte odváženou mouku na pracovní plochu, přidejte špetku soli a polovinu (50 g) studeného másla.
- Nožem zpracujte do drobenky. Pak přidejte druhou polovinu másla (50 g) a ještě propracujte, ideálně opět nožem.
- V misce vyšlehejte vejce spolu s 2 lžícemi studené vody. Doprostřed „drobenky“ vytvořte důlek, nalijte do něj vaječnou směs a vypracujte hladké těsto.
- To už dělejte rukama. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
- Mezitím oloupejte a rozpulte cibule, nakrájejte je na tenčí plátky.
- Pancettu nakrájejte na menší kousky nebo nechte plátky. Sýry nastrouhejte.
- Vejce vyšlehejte se smetanou, solí a pepřem. Rajčátka rozpulte.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte na něm cibuli a pancettu dozlatova. Odstavte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
- Těsto na pečicím papíře vyválejte do kruhu tak, aby bylo větší než forma na pečení. Opatrně ho položte do formy a přitlačte k okrajům.
- Vidličkou sem tam propíchejte dno. Přikryjte pečicím papírem a vysypte fazolemi. Já používám stejně velkou formu na dort a tou to vyložím.
- Pečte 15 minut. Poté sundejte pečicí papír.
- Na předpečený korpus vyskládejte orestovanou cibuli s pancettou, přidejte nastrouhané sýry, zalijte smetanou s vejci, navrch rozložte rozpůlená rajčátka, přidejte bylinkovou sůl, růžový pepř a čerstvé bylinky.
- Vložte zpátky do trouby a pečte dozlatova asi 30 minut. Poté nechte lehce vychladnout a podávejte.
Slaný sýrový quiche s rajčátky a voňavými bylinkami 2 Zdroj: Slepičárna blog