Těsto
- máslo (studené ) 120 g
- hladká mouka (např. mix celozrnná a klasická) 180 g
- voda (ledová ) 2–3 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- přepuštěné máslo (nebo řepkový olej) 1 lžíce
- cibule (větší ) 3 ks
- smetana ke šlehání 215 g
- ricotta 50 g
- vejce (z volného chovu) 2 ks
- hrášek (hrst čerstvého nebo rozmrazeného )
- feta 150 g
- cherry rajčata (nebo menší keříková rajčata) 5 ks
- rukola (menší hrst nebo baby špenátu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Postup těsto: Ve větší míse smíchejte mouku se špetkou soli.
- Máslo nakrájejte na malé kostky a přidejte k mouce.
- Prsty vytvořte z másla a mouky drobenku.
- Přilijte opravdu studenou vodu a pomocí stěrky začnete od stran vodu přimíchávat k ostatním surovinám, dokud se nezačne tvořit těsto.
- Těsto si pak po kouskách berte a pomocí hrany ruky proveďte tzv. frezáž – tlakem těsto jakoby shrnujte. Jde ale o to, aby se mouka dokonale propojila s máslem a vzniklo krásné celistvé těsto.
- Všechny kousky pak spojte, lehce prohněťte a z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinové fólie a dejte na cca 30 minut odpočinout do lednice.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vložte do máslem vymazané koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír zatížený fazolemi.
- Pozn.: Už se mi několikrát stalo, že se mi těsto drolilo a nešlo válet. Vždy při použití nové mouky nebo másla. Těsto pak vždycky do formy vtlačím pomocí rukou. Určitě jej nevyhazujte, výsledek bude i tak skvělý.
- Pečte ve troubě předehřáté na 150 °C asi 20 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.
- Postup na náplň: Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte lžíci másla/přepuštěného másla a na mírném ohni nechte cibuli změknout a lehce zkramelizovat; dejte tomu tak 10–15 minut.
- Hotovou cibuli stáhněte z plotny a ještě do horké pánve nalijte smetanu. Vše promíchejte, tak aby se ze dna pánve dostaly všechny připečeniny z cibule do smetany.
- Směs osolte, opepřete a jakmile částečně vychladne, přimíchejte ricottu; ochutnejte a popř. dochuťte dle potřeby.
- Dále vmíchejte vejce a 2/3 z připraveného hrášku.
- Na předpečený korpus rozprostřete rukolu nebo baby špenát a zalijte připravenou směsí, zasypte nadrobenou fetou a zbytkem hrášku.
- Pečte na 150 °C asi 45 minut.
- Quiche nechte vychladnout a poté uchovávejte v chladu.
TIP: Hotový quiche můžete posypat opět fetou a dozdobit čerstvou zeleninou.