Jarní quiche s hráškem, rajčátky a feta sýrem

Moje hodnocení
15x

Receptů na chutné quiche není nikdy dost. Během jarních a letních měsíců nemáme chuť na těžká jídla, a proto postupně připravujeme saláty, těstoviny nebo třeba právě slané koláče. Chcete si pochutnat na jarní variaci? Spojte hrášek, rajčata a sýr feta!

1 porce
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Postup těsto: Ve větší míse smíchejte mouku se špetkou soli.
  2. Máslo nakrájejte na malé kostky a přidejte k mouce.
  3. Prsty vytvořte z másla a mouky drobenku.
  4. Přilijte opravdu studenou vodu a pomocí stěrky začnete od stran vodu přimíchávat k ostatním surovinám, dokud se nezačne tvořit těsto.
  5. Těsto si pak po kouskách berte a pomocí hrany ruky proveďte tzv. frezáž – tlakem těsto jakoby shrnujte. Jde ale o to, aby se mouka dokonale propojila s máslem a vzniklo krásné celistvé těsto.
  6. Všechny kousky pak spojte, lehce prohněťte a z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinové fólie a dejte na cca 30 minut odpočinout do lednice.
  7. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vložte do máslem vymazané koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír zatížený fazolemi.
  8. Pozn.: Už se mi několikrát stalo, že se mi těsto drolilo a nešlo válet. Vždy při použití nové mouky nebo másla. Těsto pak vždycky do formy vtlačím pomocí rukou. Určitě jej nevyhazujte, výsledek bude i tak skvělý.
  9. Pečte ve troubě předehřáté na 150 °C asi 20 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.
  10. Postup na náplň: Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
  11. Na pánvi rozehřejte lžíci másla/přepuštěného másla a na mírném ohni nechte cibuli změknout a lehce zkramelizovat; dejte tomu tak 10–15 minut.
  12. Hotovou cibuli stáhněte z plotny a ještě do horké pánve nalijte smetanu. Vše promíchejte, tak aby se ze dna pánve dostaly všechny připečeniny z cibule do smetany.
  13. Směs osolte, opepřete a jakmile částečně vychladne, přimíchejte ricottu; ochutnejte a popř. dochuťte dle potřeby.
  14. Dále vmíchejte vejce a 2/3 z připraveného hrášku.
  15. Na předpečený korpus rozprostřete rukolu nebo baby špenát a zalijte připravenou směsí, zasypte nadrobenou fetou a zbytkem hrášku.
  16. Pečte na 150 °C asi 45 minut.
  17. Quiche nechte vychladnout a poté uchovávejte v chladu.

TIP: Hotový quiche můžete posypat opět fetou a dozdobit čerstvou zeleninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty