Korpus
- mandlová mouka 170 g
- lněná mouka 30 g
- studené ghí 80 g
- Vejce 1 ks
- Sůl 1/4 lžičky
Náplň
- ghí 1 lžíce + 1 lžíce navíc
- větší cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- Špenát cca 70 g (půl vaničky)
- čerstvý tymián 1 lžička
- žampióny 6 ks (cca 150 g)
- Smetana 200 ml
- Vejce 3 ks
- dijónská hořčice 1/2 lžičky
- Sůl 1(2 lžičky
- čerstvě mletý pepř 1/4 lžičky
- Čedar 150 g
- Mozzarella 1 ks
- cherry rajčata 5 ks
Článek
23 báječných receptů na quiche a slané koláče
Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Postup přípravy
- Korpus: Předehřejte si troubu na 175 °C.
- Smícháním všech surovin si rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte odležet do lednice alespoň na 20 minut.
- Následně si připravte formu o průměru cca 24 cm a 2 kusy pečicího papíru. (TIP: První pečicí papír zmačkáme do kuličky, a pak ho rozložíme. Mačkáme ho proto, aby se hezky přizpůsobil tvaru formy.)
- Zmačkaný papír rozložte. Na něj položte těsto a na těsto položte 2. kus papíru. Přes papír rozválejte těsto do výšky cca 3–5 mm. Pak přesuňte těsto na pečicím papíru do formy. Prsty upravte okraje.
- Spodek těsta propíchejte vidličkou a pečte cca 15 min.
- Náplň: Na ghí másle si orestujte kostičky cibule a česneku dozlatova.
- Žampióny nakrájejte na tenké plátky a přihoďte je na pánev k cibuli a česneku. Přidejte druhou lžíci ghí.
- Jakmile žampióny změknou, přidejte špenát a 1 lžičku čerstvého tymiánu. Restujte cca 2 minuty.
- Vejce rozšlehejte s 200 ml smetany, ½ lžičkou dijonské hořčice. Přidejte čerstvý pepř a ½ lžičky soli. Čedar nastrouhejte nahrubo.
- Na upečený korpus nasypte cca 1 polovinu nastrouhaného sýra. Přidejte orestovanou směs, následně přidejte zbylý sýr, zalijte smetanou s vejci. Navrch poklaďte plátky mozzarelly a rajčaty.
- Pečte cca 30 min na 175 °C.