návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

Hodnoceno: 2x
1 plech porce
do 1 hodiny
Kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Autor: Pradobroty.cz Kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Tenhle koláč známe všichni – kynuté těsto, na něm tvaroh, ovoce a sladká drobenka. Hodí se na něj jahody a rebarbora, v létě třeba meruňky nebo rybíz, na podzim pak švestky. Výborný je i s borůvkami, angreštem, jostou a dalším výraznějším ovocem.

Suroviny (1 plech porce)

Těsto:

Postup

  1. Těsto: Do lehce ohřátého mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut).
  2. Zbylé suroviny dejte do mísy (máslo musí být povolené), přidejte kvásek a zpracujte v těsto, dejte kynout na hodinu.
  3. Po vykynutí rozválejte těsto na pečicím papíře (ideálně na lince, aby se dobře válelo) a přemístěte na velký plech.
  4. Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
  5. Náplň: Tvaroh (zakysanou smetanu), vejce a oba cukry spojte v jednolitou hmotu a nalijte a rozetřete ji na připravené těsto koláče.
  6. Ovoce můžete použít skoro libovolné výraznější. Ovoce omyjte, nakrájejte (je-li to třeba) a poklaďte na koláč politý náplní:
  7. – samotná rebarbora: oloupejte a nakrájejte na menší kousky (stačí asi 4–5 středních stvolů)
  8. – rebarbora s jahodami: objemově půl na půl
  9. – meruňky: vypeckované a přepůlené (větší kusy na čtvrtky)
  10. – rybíz: omytý a odstopkovaný
  11. – švestky: vypeckované a přepůlené (větší kusy na čtvrtky)
  12. – borůvky
  13. – angrešt
  14. Drobenka: Povolené máslo, mouku a cukry (případně skořici) rukou spojte na drobenku a posypte jí koláč.
  15. Pečte v rozpálené troubě na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 25–30 minut do zezlátnutí okrajů.

Kynutý koláč s ovocem a drobenkou 2 Foto: Kynutý koláč s ovocem a drobenkou; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.