Tmavé těsto
- máslo (změklé ) 125 g + na vymazání formy
- moučkový cukr 80 g
- vejce 2 ks
- mléko 3 lžíce
- hladká mouka (nebo polohrubá mouka) 240 g + na vysypání formy
- kakao (holandského typu) 30 g
- sůl 1 špetka
Náplň
- tvaroh (plnotučný) 750 g
- moučkový cukr 80 g
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- citronová kůra (kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu)
- višně (vypeckované) 200 g
Světlé těsto
- vejce 3 ks
- cukr krupice 220 g
- rostlinný olej 125 ml
- voda 5 lžic
- polohrubá mouka 225 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Na tmavé těsto ušlehejte máslo s cukrem do husté pěny, pak zapracujte vejce a většinu mléka. V míse promíchejte mouku s kakaem, práškem do pečiva a solí.
- Moučnou směs přidejte k máslové, vypracujte těsto, a pokud by bylo příliš tuhé, zapracujte k němu ještě trochu mléka.
- Plech s okrajem (30 x 40 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Přesuňte do něj těsto a dobře ho na plechu roztlačte, aby bylo stejnoměrně vysoké.
- Na náplň prošlehejte tvaroh s cukrem, vejci, vanilkou a citronovou kůrou. Rozetřete ji na těsto a poklaďte vypeckovanými višněmi. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Na světlé těsto ušlehejte vejce s cukrem, až zpění. Po částech zašlehávejte olej a vodu. V míse promíchejte mouku s práškem a solí a moučnou směs opatrně zatírejte k vejcím. Těsto rozetřete na tvarohovou náplň, uhlaďte, plech vložte do trouby a koláč pečte asi hodinu dozlatova.
Trojbarevný koláč s višněmi 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD