Těsto
- sezonní ovoce, případně vypeckované a nakrájené (podle druhu) 3–4 hrnky
- cukr krupice 1 hrnek
- mléko 1 hrnek
- hladká mouka 3 hrnky
- kvalitní rostlinný olej 1/2 hrnku
- kypřicí prášek 1 sáček
- vejce 2 ks
Drobenka
- přírodní krupicový cukr 1/3 hrnku
- ořechy a mandle, rozemleté 1/2 hrnku
- máslo 1/3 hrnku
- hrubá nebo polohrubá mouka cca 1/2 hrnku
- mletá skořice 1 lžička
Navíc
- máslo na vymazání
- polohrubá mouka na vysypání
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte máslem a vysypte moukou. Můžete ho místo toho také vyložit papírem na pečení.
- Všechny přísady na těsto promíchejte v míse. Tekuté těsto vlijte na plech, rozložte na něj ovoce a posypte drobenkou, smíchanou z uvedených surovin.
- Plech vložte do trouby a koláč pečte asi 40 minut, až okraje vyběhnou a zezlátnou, drobenka bude křupavá a ovoce bude hezky bublat.
Bleskový ovocný koláč s ořechovou drobenkou Zdroj: Marek Kučera