Těsto
- ovoce (sezonní ovoce, případně vypeckované a nakrájené (podle druhu)) 3–4 hrnky
- cukr krupice 1 hrnek
- mléko 1 hrnek
- hladká mouka 3 hrnky
- rostlinný olej (kvalitní ) 1/2 hrnku
- vejce 2 ks
Drobenka
- cukr krupice (přírodní ) 1/3 hrnku
- ořechy (ořechy a mandle, rozemleté) 1/2 hrnku
- máslo 1/3 hrnku
- mouka (hrubá nebo polohrubá ) cca 1/2 hrnku
- mletá skořice 1 lžička
Navíc
- máslo (na vymazání)
- polohrubá mouka (na vysypání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte máslem a vysypte moukou. Můžete ho místo toho také vyložit papírem na pečení.
- Všechny přísady na těsto promíchejte v míse. Tekuté těsto vlijte na plech, rozložte na něj ovoce a posypte drobenkou, smíchanou z uvedených surovin.
- Plech vložte do trouby a koláč pečte asi 40 minut, až okraje vyběhnou a zezlátnou, drobenka bude křupavá a ovoce bude hezky bublat.
Bleskový ovocný koláč s ořechovou drobenkou Zdroj: Marek Kučera