Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rybízový koláč s drobenkou
Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- cukr krupice 180 g
- prášek do pěciva 1 sáček
- Vejce 2 ks
- Olej 4 lžíce
- Mléko 250 ml
- červený rybíz 300 g
drobenka:
- hrubá mouka 80 g
- cukr krupice 40 g
- Máslo 50 g
na vysypání formy:
- Máslo 1 lžička
- hrubá mouka 2 lžíce
Postup
- Troubu začněte předehřívat na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Koláčovou formu o průměru asi 30 cm vymastěte rukou lžičkou másla. Přidejte hrubou mouku a krouživým pohybem ji nechte ulpět na celém vnitřním povrchu formy, přebývající mouku vysypte do koše.
- Vejce, mléko, olej a cukr v menší misce promíchejte metličkou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesijte do mísy. Přidejte směs tekutin s cukrem a vše rychle smíchejte na docela tekuté těsto. Nalijte do připravené formy.
- Rybíz rovnoměrně nasypte na těsto. Suroviny na drobenku nasypte do středně velké misky a prsty se snažte všechno zpracovat, dokud směs nepřipomíná drobky. Touto drobenkou završte své bleskové dílo, vložte do trouby a pečte 35–40 minut do zezlátnutí.
- Prima tip: Místo samotného mléka můžete do těsta použít 200 ml mléka a 50 ml bílého jogurtu.
Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová
Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak ovládnout kuchyň? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno naučí kuchařky-začátečnice Kuchařka pro dceru tak, jak by je to naučila jejich matka, kdyby na to měla čas.
Když se nezkušená dívka rozhodne naučit vařit, současné kuchařky jí příliš nepomohou – sklouzávají k příkazům, hemží se nejasnými pojmy, zapomínají upozorňovat na kritické okamžiky a nejčastější chyby. A už vůbec nedodají povzbuzení.
Tato knížka je však jiná. Naučí vás nejen o vaření přemýšlet, ale vezme vás za ruku a ukáže na vlastní zkušenosti autorky, jak to při objevování nejrůznějších tajů v kuchyni chodí. Máte tak v rukou rádkyni a kamarádku, která sdělí nejen vlastní doporučení, ale také poodhalí své pocity. A pokusí se zabránit tomu, abyste se nedopustili zbytečných kulinářských katastrof.
Kuchařka obsahuje 185 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé...
Vydalo nakladatelství Smart Press.