Suroviny
- vejce 3 ks
- mléko (polotučné) 100 ml
- zakysaná smetana 100 g
- bílý jogurt 150 g
- stévie (tekutá,nebo libovolné sladidlo) 2 lžičky
- zázvor (sušený ) 2 lžičky
- mrkev (střední ) 2 ks (230 g)
- hladká celozrná špaldová mouka 150 g
- špaldová hladká mouka 100 g
- borůvky (lze použít i mražené) 200 g
- sůl (sůl) 1 špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 185 °C. Pekáč o rozměru 20 × 30 cm vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh.
- Žloutky vyšlehejte metličkou s mlékem, smetanou, jogurtem a stévií dohladka, až se stévie zcela rozpustí. Přidejte zázvor a najemno nastrouhanou oloupanou mrkev, prosejte obě mouky a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.
- Bílky zlehka zapracujte do žloutkové směsi. Těsto vlijte do připraveného pekáče, navrch rozprostřete borůvky a pečte v předehřáté troubě 36–39 minut dozlatova.
- Po upečení vyjměte koláč z pekáče a nechte na mřížce na pečicím papíru vychladnout alespoň 1 hodinu. Pak nakrájejte na porce a podávejte.
Mrkvový koláč s borůvkami a zázvorem 2 Zdroj: Jíme zdravě a pečeme s láskou
Upečte si vynikajicí mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE