Pečení Jenda báseň

Jednoduchý malinový koláč z ricotty zdobený mandlemi

Moje hodnocení
2x

Na první pohled netradiční spojení italského čerstvého sýra ricotta a malin překvapí svou lahodnou, osvěžující chutí. Ricotta funguje podobně jako hustý bílý jogurt, ale těsto je nadýchanější. Koláč trochu připomíná bublaninu a příprava je stejně rychlá a snadná.

12 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Dortovou formu o průměru 26 cm s odepínacím dnem vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 175 °C, horní a dolní ohřev.
  2. V jedné míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru a kypřicím práškem. V druhé míse prošlehejte nejprve ricottu a pak do ní po jednom zašlehejte vejce.
  3. Do ricottové pěny zapracujte pomocí špachtle sypkou směs a na závěr vmíchejte máslo. Těsto přesuňte do připravené formy a uhlaďte povrch.
  4. Těsto posypte rovnoměrně malinami a pak mandlemi. Pečte 40–50 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  5. Upečený koláč vytáhněte a nechte zchladnout. Podle chuti ho poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Ricotta je italský sýr, který se vyrábí ze syrovátky, vedlejšího produktu výroby mléka či tvarohu. Vyniká jemnou texturou čerstvých sýrů a lehce nasládlou chutí. Proto se hodí do sladkých krémů i slaných náplní i do těst, kterým dodá vláčnost. Pokud byste ji nesehnali, můžete ji nahradit lučinou nebo hustým bílým jogurtem smíchaným s měkkým tvarohem v poměru 1:1.

Vyzkoušejte i další sladké moučníky s ricottou

Nechte se inspirovat receptem na meruňkový koláč s drobenkou a připravte ho podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pečení Jenda báseň

Jan Jirka Pečení Jenda báseň

Jenda Jirka se velmi rychle stal miláčkem televizních diváků pořadu Peče celá země. Získal si je svou bezprostředností, sympatickým chováním i jednoduchými, a přesto velmi dobrými a nápaditými recepty. A přesně taková je i jeho kuchařka, ostatně svědčí o tom i přesmyčka v názvu. Čtenářům, a hlavně vášnivým pekařům a pekařkám, předkládá své oblíbené recepty na klasické české moučníky i moderní dezerty a ozvláštňuje je nevšedními surovinami i kreativními nápady. Ale nebojte, všechny ingredience seženete v běžném obchodě, a tak se můžete pustit do pečení klidně hned.

Vydalo nakladatelství Albatros / XYZ.


Přečtěte si také

Recepty