Suroviny
- máslo 125 g
- polohrubá mouka 300 g
- moučkový cukr 200 g + na poprášení
- vanilkový cukr 50 g
- ricotta 500 g
- vejce 3 ks
- maliny 350 –400 g
- sekané mandle 60 g
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Dortovou formu o průměru 26 cm s odepínacím dnem vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 175 °C, horní a dolní ohřev.
- V jedné míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru a kypřicím práškem. V druhé míse prošlehejte nejprve ricottu a pak do ní po jednom zašlehejte vejce.
- Do ricottové pěny zapracujte pomocí špachtle sypkou směs a na závěr vmíchejte máslo. Těsto přesuňte do připravené formy a uhlaďte povrch.
- Těsto posypte rovnoměrně malinami a pak mandlemi. Pečte 40–50 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený koláč vytáhněte a nechte zchladnout. Podle chuti ho poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Ricotta je italský sýr, který se vyrábí ze syrovátky, vedlejšího produktu výroby mléka či tvarohu. Vyniká jemnou texturou čerstvých sýrů a lehce nasládlou chutí. Proto se hodí do sladkých krémů i slaných náplní i do těst, kterým dodá vláčnost. Pokud byste ji nesehnali, můžete ji nahradit lučinou nebo hustým bílým jogurtem smíchaným s měkkým tvarohem v poměru 1:1.
Vyzkoušejte i další sladké moučníky s ricottou
Nechte se inspirovat receptem na meruňkový koláč s drobenkou a připravte ho podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE