Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rychlý ovocný koláč s mandlovou drobenkou
Jedna z nejoblíbenějších letních klasik připravovaná v nekonečných obměnách. Ovoce můžete používat podle momentální situace, nejlépe se hodí drobné bobulové. Svěžest náplně nádherně odpíchne křupavá drobenka, kterou mandlové lupínky vystřelí do chuťového sedmého nebe.
do 1,5 hodiny
20 řezů porcí
Suroviny (20 řezů porcí)
Těsto:
- změklé máslo 150 g + na vymazání formy
- cukr krupice 100 g
- velká vejce 3 ks
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- sůl 1 špetka
- hladká mouka 375 g + na vysypání formy
- kypřicí prášek 3 lžičky
- mléko 100 ml
Náplň:
- drobné ovoce (např. rybíz, borůvky...) cca 750 g
Drobenka:
- studené máslo 150 g
- hrubá, případně polohrubá mouka 200 g
- cukr krupice 120 g
- sůl 1 špetka
- mletá skořice 1 lžička
- mandlové lupínky na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Máslo s cukrem utřete do pěny. Po jednom zatřete vejce, pak citronovou kůru a sůl. Nakonec na střídačku zapracujte mouku promíchanou s práškem do pečiva a mléko. Hutné těsto by mělo pomalu stékat z vařečky. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Na drobenku prohněťte máslo nakrájené na kousky s moukou, cukrem, solí a skořicí. Promíchávejte a prohrabujte prsty, až se vytvoří drobkovitá drobenka, kterou dejte na chvilku do chladu.
- Těsto vyklopte na vymazaný a vysypaný plech a plochým nožem nebo stěrkou namáčenou ve studené vodě ho rovnoměrně rozetřete. Hustě poklaďte připraveným ovocem, rovnoměrně posypte drobenkou a mandlovými lupínky a vložte na mřížku postavenou ve středu trouby. Pečte asi 35 až 40 minut, až koláč lehce vyběhne a těsto a drobenka zezlátnou.