Těsto
- máslo (změklé ) 150 g + na vymazání formy
- cukr krupice 100 g
- vejce (velká ) 3 ks
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- hladká mouka 375 g + na vysypání formy
- kypřicí prášek 3 lžičky
- mléko 100 ml
- sůl 1 špetka
Náplň
- ovoce (drobné ovoce (např. rybíz, borůvky...)) cca 750 g
Drobenka
- máslo (studené ) 150 g
- hrubá mouka (případně polohrubá mouka) 200 g
- cukr krupice 120 g
- mletá skořice 1 lžička
- mandlové plátky (na posypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Máslo s cukrem utřete do pěny. Po jednom zatřete vejce, pak citronovou kůru a sůl. Nakonec na střídačku zapracujte mouku promíchanou s práškem do pečiva a mléko. Hutné těsto by mělo pomalu stékat z vařečky. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Na drobenku prohněťte máslo nakrájené na kousky s moukou, cukrem, solí a skořicí. Promíchávejte a prohrabujte prsty, až se vytvoří drobkovitá drobenka, kterou dejte na chvilku do chladu.
- Těsto vyklopte na vymazaný a vysypaný plech a plochým nožem nebo stěrkou namáčenou ve studené vodě ho rovnoměrně rozetřete. Hustě poklaďte připraveným ovocem, rovnoměrně posypte drobenkou a mandlovými lupínky a vložte na mřížku postavenou ve středu trouby. Pečte asi 35 až 40 minut, až koláč lehce vyběhne a těsto a drobenka zezlátnou.
Rychlý ovocný koláč s mandlovou drobenkou Zdroj: Marek Kučera