Těsto
- hladká mouka 440 g
- máslo (studené ) 150 g
- cukr krupice (přírodní ) 50 g
- cukr krupice (bílý ) 50 g
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo (na vymazání formy)
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- mascarpone 225 g
- tučný tvaroh (nebo krémový sýr) 225 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krupice 50 g
- kukuřičný škrob (maizena) 2 lžíce
- vejce 2 ks
- rybíz (kuličky ) 2 hrnky
Postup přípravy
- V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a oběma druhy cukru. Přidejte nakrájené máslo a vytvořte drolivé těsto.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt, vypracujte drobenku velikosti hrášku.
- Máslem vymažte odepínací formu o průměru 23 cm a dno vyložte papírem na pečení.
- Dvě třetiny těsta přesuňte do formy a vymačkejte po dně a trochu po stranách. I s formou dejte do ledničky stejně jako zbylé těsto. Po 20 minutách zapněte troubu na 175 °C.
- Na náplň promíchejte mascarpone s tvarohem nebo krémovým sýrem, vanilkou, cukrem a škrobem. Zatřete vejce.
- Polovinu náplně rozetřete na vychladlé těsto do formy a posypte polovinou rybízu. Pokryjte zbytkem náplně, posypte zbylým rybízem a zbylou drobenkou.
- Vložte do trouby a pečte 70 až 80 minut dozlatova, pokud koláč příliš hnědne na povrchu, volně ho zakryjte alobalem. Vyzkoušejte vpichem špejle do středu těsta, jestli je propečeno, neměly by na ní ulpět vlhké drobky.
- Koláč nechte úplně vychladnout ve formě na drátěné mřížce, pak opatrně objeďte boky formy nožem a formu rozepněte.
Vyzkoušejte také jednoduchý rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rybízový koláč s drobenkou