Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rybízový drobenkový koláč s tvarohem
Rychlé, vtipné a velmi jednoduché. Člověk neví, jestli je šťavnatější těsto nebo tvarohová náplň – ostatně jsou stejně dokonale propojené. Rybíz dodá šťavnatému koláči báječně navinulý říz.
do 2 hodin
8 porcí
Suroviny (8 porcí)
Těsto:
- hladká mouka 440 g
- kypřicí prášek 2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- studené máslo 150 g
- přírodní krupicový cukr 50 g
- bílý krupicový cukr 50 g
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo na vymazání formy
Náplň:
- mascarpone 225 g
- tučný tvaroh nebo krémový sýr 225 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- krupicový cukr 50 g
- kukuřičný škrob (maizena) 2 lžíce
- vejce 2 ks
- kuličky rybízu 2 hrnky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a oběma druhy cukru. Přidejte nakrájené máslo a vytvořte drolivé těsto.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt, vypracujte drobenku velikosti hrášku.
- Máslem vymažte odepínací formu o průměru 23 cm a dno vyložte papírem na pečení.
- Dvě třetiny těsta přesuňte do formy a vymačkejte po dně a trochu po stranách. I s formou dejte do ledničky stejně jako zbylé těsto. Po 20 minutách zapněte troubu na 175 °C.
- Na náplň promíchejte mascarpone s tvarohem nebo krémovým sýrem, vanilkou, cukrem a škrobem. Zatřete vejce.
- Polovinu náplně rozetřete na vychladlé těsto do formy a posypte polovinou rybízu. Pokryjte zbytkem náplně, posypte zbylým rybízem a zbylou drobenkou.
- Vložte do trouby a pečte 70 až 80 minut dozlatova, pokud koláč příliš hnědne na povrchu, volně ho zakryjte alobalem. Vyzkoušejte vpichem špejle do středu těsta, jestli je propečeno, neměly by na ní ulpět vlhké drobky.
- Koláč nechte úplně vychladnout ve formě na drátěné mřížce, pak opatrně objeďte boky formy nožem a formu rozepněte.