Suroviny
- jahody (čerstvé ) 400 g
- hladká mouka (na obalení jahod) 2 lžíce
- cukr krupice 80 g
- řepkový olej 65 g
- vejce 1 ks
- limetková šťáva (šťáva z půlky)
- zakysaná smetana 85 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 180 g
- sůl špetka
- máslo ( ) trocha
- hladká mouka (na vymazání a vysypání koláčové formy)
Drobenka
- ovesné vločky 35 g
- máslo 35 g
- cukr krupice 30 g
- mandle (nasekaných nebo mandlových plátků) hrst
- sůl špetka
Postup přípravy
- Všechny ingredience z lednice vytáhněte alespoň 2 hodiny předem.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. A formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou.
- Jahody důkladně omyjte a odstopkujte a obalte je v mouce.
- Ve větší míse smíchejte mokré suroviny – vejce, olej, zakysanou smetanu, limetkovou šťávu, vanilkový extrakt a také cukr. Vše propojte metličkou.
- Poté přidejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Pomocí stěrky pořádně zpracujte těsto.
- Nyní připravte drobenku. V menší misce rukou důkladně zpracujte vločky spolu s cukrem, máslem, mandlemi a špetkou soli.
- Těsto nyní přendejte do koláčové formy, je hutnější, takže jej mokrýma rukama roztáhněte do stran. Na těsto nedbale naskládejte jahody a nakonec posypte drobenkou.
- Pečte 30 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Šťavnatý jahodový koláč s křupavou ovesnou drobenkou 2 Zdroj: Milluji