Kuře v krémové dýňové omáčce se špenátem a piniemi

Moje hodnocení
4x

Krémové omáčky jsou během podzimu a zimy k nezaplacení! Ať už jsou v základu smetanové, nebo do nich přidáte i něco dalšího. Zkuste si během listopadu připravit ještě toto famózní kuře s krémovou omáčkou z dýně! Výborně ho doplňuje také špenát a křupavé pinie.

2 porce
60 minut

Pyré

Omáčka

  • kuřecí prsa 400 g
  • cibule (menší cibule) 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • připravené dýňové pyré
  • masový nebo zeleninový vývar 250 ml
  • smetana na vaření nebo ke šlehání 50 ml
  • parmazán 30 g
  • pár kapek šťávy z citronu
  • baby špenát 50 g
  • přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)
  • vejce (sůl)

Dokončení

  • piniové oříšky 25 g
  • baby špenát
  • parmazán

Postup přípravy

  1. Pyré: Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky. Na pyré budete potřebovat 600 g očištěné dýně.
  2. Dýni rozkrájejte na menší kousky nebo měsíčky.
  3. Dejte ji do středně velkého pekáče, přidejte tuk, špetku soli a pečte na 180 °C asi 25–35 minut, dokud dýně nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne směs pálit – mohla by pak zhořknout.
  4. Upečenou dýni rozmixujte dohladka – čím hladší konzistence, tím bude i lepší výsledná omáčka. Doporučuji co nejvýkonnější mixér.
  5. Hotové pyré si odložte stranou. Případně ho můžete po vychladnutí uchovat v lednici k vaření další den.
  6. Omáčka: Maso očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
  7. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a pozvolna restujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout.
  8. Poté přidejte maso a opékejte dozlatova při vyšší teplotě, aby se zatáhlo a opeklo.
  9. Snižte teplotu na střední stupeň, přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a ještě krátce orestujte, aby se rozvoněl.
  10. Pokračujte přidáním pyré a vývaru. Důkladně promíchejte, ať se tekutina s dýňovým pyré spojí.
  11. Vmíchejte smetanu a nechte několik minut probublávat, aby se kuře dodělalo a chutě propojily. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přidejte trošku vývaru.
  12. Přidejte najemno nastrouhaný parmazán či obdobný sýr a poté dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
  13. Nakonec vmíchejte omytý baby špenát a zamíchejte. Omáčka by se již neměla vařit a špenát by měl pouze povolit.
  14. Před podáváním si na suché pánvi opražte piniové oříšky.
  15. Podávejte dozdobené čerstvým baby špenátem, parmazánem a opraženými piniovými oříšky. Ideální přílohy jsou těstoviny, rýže, pohanka nebo i chléb naan.

TIP: Dalším tipem na dochucení je přidat čerstvou najemno nasekanou šalvěj do hotové omáčky. Tato bylinka je dost výrazná, doporučuji tedy nejprve opatrně. Šalvěj se ale k dýni skvěle chodí a posune chuť omáčky zase trošku jinam.

TIP: Pokud jste zároveň milovníci slaniny, zkuste si do základu ihned po cibulce na pánvi orestovat cca 50 g na kostičky nakrájené slaniny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty