zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kuře v krémové dýňové omáčce se špenátem a piniemi
Autor: Mamachef Kuře v krémové dýňové omáčce se špenátem a piniemi

Kuře v krémové dýňové omáčce se špenátem a piniemi

Hodnoceno: 4x
Krémové omáčky jsou během podzimu a zimy k nezaplacení! Ať už jsou v základu smetanové, nebo do nich přidáte i něco dalšího. Zkuste si během listopadu připravit ještě toto famózní kuře s krémovou omáčkou z dýně! Výborně ho doplňuje také špenát a křupavé pinie.
do 1 hodiny
2–3 porce

reklama

Postup

  1. Pyré: Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky. Na pyré budete potřebovat 600 g očištěné dýně.
  2. Dýni rozkrájejte na menší kousky nebo měsíčky.
  3. Dejte ji do středně velkého pekáče, přidejte tuk, špetku soli a pečte na 180 °C asi 25–35 minut, dokud dýně nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne směs pálit – mohla by pak zhořknout.
  4. Upečenou dýni rozmixujte dohladka – čím hladší konzistence, tím bude i lepší výsledná omáčka. Doporučuji co nejvýkonnější mixér.
  5. Hotové pyré si odložte stranou. Případně ho můžete po vychladnutí uchovat v lednici k vaření další den.
  6. Omáčka: Maso očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
  7. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a pozvolna restujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout.
  8. Poté přidejte maso a opékejte dozlatova při vyšší teplotě, aby se zatáhlo a opeklo.
  9. Snižte teplotu na střední stupeň, přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a ještě krátce orestujte, aby se rozvoněl.
  10. Pokračujte přidáním pyré a vývaru. Důkladně promíchejte, ať se tekutina s dýňovým pyré spojí.
  11. Vmíchejte smetanu a nechte několik minut probublávat, aby se kuře dodělalo a chutě propojily. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přidejte trošku vývaru.
  12. Přidejte najemno nastrouhaný parmazán či obdobný sýr a poté dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
  13. Nakonec vmíchejte omytý baby špenát a zamíchejte. Omáčka by se již neměla vařit a špenát by měl pouze povolit.
  14. Před podáváním si na suché pánvi opražte piniové oříšky.
  15. Podávejte dozdobené čerstvým baby špenátem, parmazánem a opraženými piniovými oříšky. Ideální přílohy jsou těstoviny, rýže, pohanka nebo i chléb naan.

TIP: Dalším tipem na dochucení je přidat čerstvou najemno nasekanou šalvěj do hotové omáčky. Tato bylinka je dost výrazná, doporučuji tedy nejprve opatrně. Šalvěj se ale k dýni skvěle chodí a posune chuť omáčky zase trošku jinam.

TIP: Pokud jste zároveň milovníci slaniny, zkuste si do základu ihned po cibulce na pánvi orestovat cca 50 g na kostičky nakrájené slaniny.

Kuře v krémové dýňové omáčce se špenátem a piniemi
Autor: Mamachef Kuře v krémové dýňové omáčce se špenátem a piniemi

reklama

Mamachef
Martina Hladjuk

Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.

Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.

Související témata: dýňové recepty , Hlavní jídla