Pyré
- dýně Hokkaidó (nebo máslová ) 600 g (vydlabané a oloupané)
- přepuštěné máslo 1 lžička
- sůl špetka
Omáčka
- kuřecí prsa 400 g
- cibule (menší ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- Dýňové pyré (připravené )
- vývar (masový nebo zeleninový ) 250 ml
- smetana na vaření (nebo ke šlehání) 50 ml
- parmazán 30 g
- citronová šťáva pár kapek
- baby špenát 50 g
- přepuštěné máslo (nebo rostlinný olej)
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Dokončení
Postup přípravy
- Pyré: Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky. Na pyré budete potřebovat 600 g očištěné dýně.
- Dýni rozkrájejte na menší kousky nebo měsíčky.
- Dejte ji do středně velkého pekáče, přidejte tuk, špetku soli a pečte na 180 °C asi 25–35 minut, dokud dýně nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne směs pálit – mohla by pak zhořknout.
- Upečenou dýni rozmixujte dohladka – čím hladší konzistence, tím bude i lepší výsledná omáčka. Doporučuji co nejvýkonnější mixér.
- Hotové pyré si odložte stranou. Případně ho můžete po vychladnutí uchovat v lednici k vaření další den.
- Omáčka: Maso očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a pozvolna restujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout.
- Poté přidejte maso a opékejte dozlatova při vyšší teplotě, aby se zatáhlo a opeklo.
- Snižte teplotu na střední stupeň, přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a ještě krátce orestujte, aby se rozvoněl.
- Pokračujte přidáním pyré a vývaru. Důkladně promíchejte, ať se tekutina s dýňovým pyré spojí.
- Vmíchejte smetanu a nechte několik minut probublávat, aby se kuře dodělalo a chutě propojily. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přidejte trošku vývaru.
- Přidejte najemno nastrouhaný parmazán či obdobný sýr a poté dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
- Nakonec vmíchejte omytý baby špenát a zamíchejte. Omáčka by se již neměla vařit a špenát by měl pouze povolit.
- Před podáváním si na suché pánvi opražte piniové oříšky.
- Podávejte dozdobené čerstvým baby špenátem, parmazánem a opraženými piniovými oříšky. Ideální přílohy jsou těstoviny, rýže, pohanka nebo i chléb naan.
TIP: Dalším tipem na dochucení je přidat čerstvou najemno nasekanou šalvěj do hotové omáčky. Tato bylinka je dost výrazná, doporučuji tedy nejprve opatrně. Šalvěj se ale k dýni skvěle chodí a posune chuť omáčky zase trošku jinam.
TIP: Pokud jste zároveň milovníci slaniny, zkuste si do základu ihned po cibulce na pánvi orestovat cca 50 g na kostičky nakrájené slaniny.