 
                    
                                        
                                    Pšeničná, rýžová nebo pohanková – vyznáte se v moukách, které se používají ve světě?
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Pšeničná, rýžová nebo pohanková – vyznáte se v moukách, které se používají ve světě?
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Naše oblíbená pšeničná hladká mouka je typická výhradně pro nás. Ve světě ji prakticky neseženete. Naopak třeba rýžová mouka, pocházející původně z oblasti Číny, je ve světě poměrně rozšířená. Stejně tak mouka pohanková, která je skvělá nejen na sladké pečení. 
                        
                     
                
                                
                    
    
    Mouka, rozemleté obilné zrno, je v naší kuchyni téměř nepostradatelnou surovinou. Dříve byla známkou kvality a hojnosti mouka takzvaně bílá, tedy ta zbavená otrub, slupky obilného zrna. Nechyběla samozřejmě ani mouka žitná, bez které se klasický český chleba zkrátka neupeče. Postupem času se do popředí dostávají mouky, které už nejsou zbavovány otrub a jsou tak pro tělo mnohem výživově hodnotnější.
    Dvounulka jako česká vzácnost
    Pro nás takřka nepostradatelná hladká bílá pšeničná mouka je v zahraničí poměrně vzácná. Dalo by se říct, že je to takový náš malý český unikát. Upečete z ní Honzovy buchty, klasické rohlíky nebo s ní zahustíte jakoukoli omáčku. V zahraničí někdy seženete pšeničnou mouku, do té je ale velmi často přimícháván kypřicí prášek, který je ne vždy žádoucí.
    
    
    Špaldová mouka
    V posledních letech velmi oblíbenou alternativou pšeničné mouky je mouka špaldová. Tato odrůda se začala pěstovat pravděpodobně na území dnešní Gruzie, odkud se rozšířila do Egypta, střední a severní Evropy. Nejčastěji se z ní pekl chléb a různé placky, které se povětšinou skládaly pouze z mouky, vody, soli a trochy oleje. Později samozřejmě nechyběly ani koláče a další sladké dobroty.
    Rýžová mouka
    Rýžová mouka je typická pro oblast Asie. Připravíte z ní skvělé a lehce stravitelné rýžové nudle či nejrůznější dezerty. Připravuje se z ní i rýžový papír, ze kterého snadno vykouzlíte tolik oblíbené jarní závitky. Kromě toho můžete vyzkoušet například rýžové sušenky, které jsou nejenom velmi snadné na přípravu, ale také velmi chutné. Často se používá jako pojivo při přípravě různých zeleninových placiček, díky rýžové mouce jsou po osmažení krásně křupavé.
    
        
    
        
             
                                
        
    
    
    Pohanková mouka
    Pohanková mouka původně pochází z oblasti střední Asie, odkud se rozšířila do Japonska, Severní Ameriky a Evropy. Prvními evropskými zeměmi, kde se pohanka začala pěstovat a dodnes pěstuje, jsou Polsko, Německo, Rusko a Ukrajina. V menším množství se pěstuje i v České republice. Ve Francii z ní připravují tradiční crêpes. Pohanková mouka obsahuje spoustu prospěšných minerálů a živin, a je proto velmi vhodná pro zařazení do jídelníčku. Vy z ní můžete například připravit snadné a výborné palačinky.
    Zdroj: Pernerka
    Vyzkoušejte zajímavé recepty z pohankové mouky