Suroviny
- vejce 2 ks
- pohanková mouka 250 g
- mouka (bezlepková polohrubá nebo pšeničná hrubá) 125 g
- rýžový sirup 280 g
- Kokosový olej (nebo jiný rostlinný olej či máslo) 140 g
- rostlinné mléko (ovesné mléko) 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- citronová kůra (z 1 bio citronu)
- karob (nebo kakao) 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou či polohrubou bezlepkovou či běžnou moukou.
- Protože jsem použila kokosový tuk, je lepší nejprve změklý tuk rozmixovat s rýžovým sirupem na hladký krém. Až pak přidejte zbývající ingredience kromě karobu (kakaa). Pokud plánujete použít jiný rostlinný olej, který má tekuté skupenství, smíchejte rovnou všechny ingredience až na zmiňovaný karob (či kakao).
- Hladké těsto si rozdělte na menší a větší díl. Menší díl obarvěte karobem a můžete střídavě lít do připravené formy. Každý má jiný styl. Můžete dát nejprve do formy světlou část, pak zbytek těsta obarvit a přidat do formy tedy i druhý tmavý díl naráz.
- Pečte 30–40 minut. Otestujte špejlí, musí vyjít ven čistá, ale je nejlepší, když tento moment chytíte akorát, aby bábovka nebyla suchá.