Suroviny
- droždí 40 g
- cukr krupice 50 g
- mléko 250 ml
- hladká mouka 500 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- žloutek 2 ks
- citronová kůra (z jednoho citronu)
- máslo (150 g do těsta, 100 g na vymazání pekáče) 250 g
- sůl
Náplň
- tvaroh 250 g
- vejce 1 ks
- cukr krupice 50 g
- mletý mák 150 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- mléko 100 ml
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do misky, přisypte lžíci cukru a rozmíchejte na kašičku. Přimíchejte ještě trochu vlažného mléka a zaprašte lžící mouky. Misku položte na teplé místo a nechte kvásek vykynout.
- Do mísy prosejte mouku, přisypte zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte vykynutý kvásek, žloutky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo i zbylé vlažné mléko. Velkou vařečkou vypracujte měkké těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi hodinu kynout.
- NÁPLŇ: Tvaroh utřete s vajíčkem a cukrem na hladký krém. Mák povařte s vanilkovým cukrem a mlékem do zhoustnutí a nechte vychladnout.
- Těsto vyndejte na pomoučený vál, rozválejte na plát silný asi 1 cm a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Na každý čtvereček dejte lžičku náplně. Okraje spojte k sobě a vytvarujte buchtu. Buchty skládejte těsně vedle sebe do pekáče, do kterého jste předem nalili rozpuštěné máslo. Každou buchtu v másle omočte, aby se neslepila se sousedními.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Buchty nechte v pekáči ještě 20 minut kynout a poté je vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a půl hodiny dopékejte. Horké buchty vyklopte na vál a nechte vychladnout. Před podáváním je pocukrujte moučkovým cukrem.