Pizza ze špaldové a pohankové mouky s cibulí a žampiony
Zdroj: Pernerka
Pizza ze špaldové a pohankové mouky s cibulí a žampiony
Zdroj:
Pernerka
Klasická hladká pšeničná mouka má nejlepší vlastnosti na pečení i kynutí a krásně se s ní pracuje. Naopak mouky z jiných obilovin a jejich celozrnné varianty mohou být výzvou i pro zkušené pekařky. Výsledkem je ale nutričně vhodnější jídlo, které obsahuje více vlákniny. Určitě stojí za to pustit tyto mouky do kuchyně! A proč nezačít právě oblíbenou pizzou?
Postup přípravy
-
Do větší misky nasypte pohankovou a špaldovou mouku, přidejte cukr a sůl a vše vařečkou promíchejte. Uprostřed moučné směsi udělejte důlek, do kterého nalijte vlažnou vodu, přisypte droždí a ve vodě jej rozmíchejte. Poté zamíchejte celou směs, přidejte olej a vše v ruce zpracujte v hladké těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte jej v míse kynout 1 hodinu.
-
Než těsto vykyne, připravte suroviny na obložení pizzy. Cibuli očistěte, podélně ji přepulte a nakrájejte na plátky. Takto připravenou cibuli orestujte na pánvi na troše oleje doměkka a dle chuti ji osolte. Žampiony očistěte a nakrájejte je na plátky. Na pánvi je zlehka na másle orestujte. Mozzarellu nakrájejte na plátky a fetu nadrolte.
-
Vykynuté těsto na pizzu rozválejte na velkou kulatou, cca 4 mm vysokou placku a ozdobte ji připravenými surovinami. Nejprve ji potřete rajčatovým sugem, navrch rozložte cibuli a žampiony. Takto připravenou pizzu posypte sušeným oreganem a na vrchu přikryjte mozzarelou a fetou. Než se trouba předehřeje, nechte pizzu chvíli odpočívat.
-
Troubu předehřejte na 200 °C. Pizzu pečte ve vyhřáté troubě cca 15 minut.
I zdravější verze pizzy chutná naprosto skvěle
Zdroj: Pernerka
I zdravější verze pizzy chutná naprosto skvěle
Zdroj:
Pernerka