Těsto
- celozrnná pohanková mouka (jemná, např. Pernerka) 100 g
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka) 80 g
- olivový olej 1 lžíce
- voda 100 ml
- sušené droždí 1 sáček
- cukr 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
Pizza
- sugo pomodoro 200 g
- červená cibule 1 ks
- žampiony 6 ks
- mozzarella 1 balení
- feta 80 g
- oregano 1 lžíce
Postup přípravy
- Do větší misky nasypte pohankovou a špaldovou mouku, přidejte cukr a sůl a vše vařečkou promíchejte. Uprostřed moučné směsi udělejte důlek, do kterého nalijte vlažnou vodu, přisypte droždí a ve vodě jej rozmíchejte. Poté zamíchejte celou směs, přidejte olej a vše v ruce zpracujte v hladké těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte jej v míse kynout 1 hodinu.
- Než těsto vykyne, připravte suroviny na obložení pizzy. Cibuli očistěte, podélně ji přepulte a nakrájejte na plátky. Takto připravenou cibuli orestujte na pánvi na troše oleje doměkka a dle chuti ji osolte. Žampiony očistěte a nakrájejte je na plátky. Na pánvi je zlehka na másle orestujte. Mozzarellu nakrájejte na plátky a fetu nadrolte.
- Vykynuté těsto na pizzu rozválejte na velkou kulatou, cca 4 mm vysokou placku a ozdobte ji připravenými surovinami. Nejprve ji potřete rajčatovým sugem, navrch rozložte cibuli a žampiony. Takto připravenou pizzu posypte sušeným oreganem a na vrchu přikryjte mozzarelou a fetou. Než se trouba předehřeje, nechte pizzu chvíli odpočívat.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Pizzu pečte ve vyhřáté troubě cca 15 minut.
I zdravější verze pizzy chutná naprosto skvěle Zdroj: Pernerka